Post by Smurv » Sat Jan 08, 2011 12:32 am

Zdravím všechny,

zajímal by mě Váš názor na SEO a URL v OpenCartu. Četl jsem už anglické příspěvky ve fóru a jak jsem vyrozumněl, tak Daniel zastává názor "všechno je to fuk" :laugh:. Mě osobně tato otázka napadla, když jsem dneska koukal na modul generující Sitemap.

Nyní se URL generují buď jako <KATEGORIE> / <PRODUKT> nebo <VÝROBCE> / <PRODUKT> a možná ještě nějakým způsobem. Jak jsem si vyzkoušel, na produkt se dostaneme vždy, ikdyž kategorie předním jsou nesmyslné. Pokusím se uvést na příkladu - máme kategorie A, B, C a produkt 1. Produkt je reálně umístěn v kategorii A. Pokud do URL ale zadám B/1 nebo C/1 nebo třeba B/C/1, tak se mi produkt také zobrazí, přestože je URL v podstatě nesmyslná. Tímto stylem vzniká několik URL adres vedoucích na stále stejný produkt.

Nynější systém využívá URL pro otevření správných položek v menu a také v tvorbě drobečkové navigace. Hlavní argument pro toto je, že uživatel může z URL adresy "něco odmazat" a dostane se kam potřebuje. Podle mě to ale není pravda. Co jsem tak pozoroval, uživatel se primárně soustředí na ovládací prvky na stránce - k "přepisování" URL se uchyluje pouze tehdy, pokud navigace na stránce není jasná. Další argument pro je, že v URL je jasně vidět zařazení výrobku - např. Hlavolamy / Kovové / Hvězda. Jenže na produkt se můžeme dostat přímo - tzn. budeme na url <OBCHOD> / Hvězda (což postrádá předchozí význam). Navíc se domnívám, že většina zvolí pro tento produkt SEO tag (neboli url) "kovovy-hlavolam-hvezda", ať už z důvodu přímého přístupu nebo podpory klíčových slov na stránce. V URL se tak budou duplikovat slova a bude to spíše matoucí.

Došel jsem tedy k tomuto závěru - u kategorií by se mělo URL tvořit jako doposud, tzn. stromově dle vnoření kategorií. Produkty by ale měly mít jedinečnou URL bez kategorií - tzn. výše uvedený hlavolam by měl URL "www.obchod.cz/kovovy-hlavolam-hvezda". Zdá se mi to výhodné z několika důvodů:
- pokud je produkt umístěn ve více kategoriích (v listu výrobce), tak jsou všude konzistentní odkazy na jedno umístění (<OBCHOD>/<PRODUKT>)
- pokud budeme na produktu, měly by být v menu otevřeny kategorie, ve kterých je tento produkt umístěn, ne ty, které někdo napsal do URL
- jako sitemap by se měly generovat pouze stránky s nějakým obsahem - produkty a kategorie, nikoliv duplicitní URL jako <PRODUKT>, pak <KATEGORIE> / <PRODUKT>, pak <VÝROBCE> / <PRODUKT>
- pokud uživatel hledá konkrétní produkt, bude pro něj patrně jasnější kratší adresa <OBCHOD>/<PRODUKT>, pokud hledá obecnější informace, pak zase bude přínosnější <OBCHOD>/<KATEGORIE>

Zajímal by mě Váš názor na tuto problematiku. Nejedná se mi ani tak o SEO jako takové (tzn. umístění ve vyhledávačích), ale spíš o čistotu a konzistentnost daného řešení. Momentální stav mi přijde matoucí jak pro správce, tak pro návštěvníka stránek. Například jaké URL exportovat do porovnávačů? S kategorií nebo bez? A co pokud někdo bude chtít umístit odkaz na Váš produkt na svoje stránky? Pokud použije odkaz s kategorií a vy ji posléze změníte, lidé se sice na zboží dostanou, ale vznikne nesmysl (jelikož zboží už v té kategorii není).

Možná jsou mé závěry chybné, proto budu rád, když se otevře nějaká konstruktivní diskuze.

Správa webů | Zažeň nudu - hry, hlavolamy, kreativní tvorba

New member

Post by hawkey » Sat Jan 08, 2011 12:43 am

Sepsal jsi to hezky a myslím, že tvé závěry jsou správné.

Na svých shopech ruším kategorie z URL produktů, čímž se odstraní zbytečné duplicity, o kterých píšeš. Je tam sice problém tvorby cesty na stránce produktu (breadcrumb), kde se nezobrazí strom kategorií, ale i to jsem jakžtakž ošetřil a umístění si v controlleru dohledávám.

Kategorie ponechávám stejně jako ty.

Chystám se nadnést tento problém Danielovi, pokud mne Qphoria podpoří, tak by to snad mohlo projít :)

Visit OpencartEx - Opencart extensions
Opencart rady a návody česky | Podpora Opencart

Active Member

Location - Olomouc, Czech Republic, Europe

Post by Smurv » Mon Jan 10, 2011 11:21 pm

Díky za info. Mě napadlo řešit breadcrumb pomocí cookie. V podstatě je jen velmi málo možností, jak se na produkt dostat - buď přímo (např. z vyhledávače), z dané kategorie a nebo z nějakého modulu (např. doporučené, nejprodávanější, novinky). Domnívám se, že pokud člověk skočí přímo na produkt, mělo by se zobrazit breadcrumb primární kategorie produktu. Tzn. skočím z Googlu na Kovový hlavolam, v breadcrumb bude Domů > Kategorie > Kovový hlavolam. Pokud ale na hlavolam přijdu např. z posledních produktů na hlavní stránce, breadcrumb by mělo být Domů > Kovový hlavolam. To samé, pokud je produkt ve více kategoriích. Měla by se v breadcrumb zobrazovat ta kategorie, ze které jsme na produkt přišli.

New member

Post by hawkey » Tue Jan 11, 2011 12:42 am

Tak s tím úplně nesouhlasím, ale je to spíše o tom, k čemu podle tebe breadcrumbs slouží. Já myslím, že k zařazení produktu a ne k cestě, odkud jsem přišel.

Takže se snažím dávat strom kategorií vždy, i když návštěvník přijde z první strany. Pokud je každý produkt jen v jedné kategorii, pak není problém, pokud je ve vícero, musí se při tvorbě cesty vybrat dle nějakého systému jen jedna nadřazená.

Visit OpencartEx - Opencart extensions
Opencart rady a návody česky | Podpora Opencart

Active Member

Location - Olomouc, Czech Republic, Europe

Post by Smurv » Tue Jan 11, 2011 4:22 pm

Ale tohle by přece měla být funkce menu (kategorií). Řešilo by to i umístění produktů ve více kategoriích - vejdu na produkt a ve stromu kategorií se otevřou a tučně zvýrazní ty, ve kterých je produkt umístěn. Já to tak mám uděláno v modulu kategorií.

Breadcrumbs by naopak mělo ukazovat moje aktuální umístění. Tzn. pokud je produkt ve více kategoriích, tak by měl ukazovat vždy tu, ze které jsem přišel. Mě osobně by určitě zmátlo, kdybych kliknul na produkt "Hlavolam" v kategorii "Dárkové předměty" a po otevření produktu by se mi breadcrumbs přepsalo na Domů > Hlavolamy > Kovové > Hlavolam (jelikož je to "hlavní" kategorie toho produktu).

New member