zajímal by mě Váš názor na SEO a URL v OpenCartu. Četl jsem už anglické příspěvky ve fóru a jak jsem vyrozumněl, tak Daniel zastává názor "všechno je to fuk"

Nyní se URL generují buď jako <KATEGORIE> / <PRODUKT> nebo <VÝROBCE> / <PRODUKT> a možná ještě nějakým způsobem. Jak jsem si vyzkoušel, na produkt se dostaneme vždy, ikdyž kategorie předním jsou nesmyslné. Pokusím se uvést na příkladu - máme kategorie A, B, C a produkt 1. Produkt je reálně umístěn v kategorii A. Pokud do URL ale zadám B/1 nebo C/1 nebo třeba B/C/1, tak se mi produkt také zobrazí, přestože je URL v podstatě nesmyslná. Tímto stylem vzniká několik URL adres vedoucích na stále stejný produkt.
Nynější systém využívá URL pro otevření správných položek v menu a také v tvorbě drobečkové navigace. Hlavní argument pro toto je, že uživatel může z URL adresy "něco odmazat" a dostane se kam potřebuje. Podle mě to ale není pravda. Co jsem tak pozoroval, uživatel se primárně soustředí na ovládací prvky na stránce - k "přepisování" URL se uchyluje pouze tehdy, pokud navigace na stránce není jasná. Další argument pro je, že v URL je jasně vidět zařazení výrobku - např. Hlavolamy / Kovové / Hvězda. Jenže na produkt se můžeme dostat přímo - tzn. budeme na url <OBCHOD> / Hvězda (což postrádá předchozí význam). Navíc se domnívám, že většina zvolí pro tento produkt SEO tag (neboli url) "kovovy-hlavolam-hvezda", ať už z důvodu přímého přístupu nebo podpory klíčových slov na stránce. V URL se tak budou duplikovat slova a bude to spíše matoucí.
Došel jsem tedy k tomuto závěru - u kategorií by se mělo URL tvořit jako doposud, tzn. stromově dle vnoření kategorií. Produkty by ale měly mít jedinečnou URL bez kategorií - tzn. výše uvedený hlavolam by měl URL "www.obchod.cz/kovovy-hlavolam-hvezda". Zdá se mi to výhodné z několika důvodů:
- pokud je produkt umístěn ve více kategoriích (v listu výrobce), tak jsou všude konzistentní odkazy na jedno umístění (<OBCHOD>/<PRODUKT>)
- pokud budeme na produktu, měly by být v menu otevřeny kategorie, ve kterých je tento produkt umístěn, ne ty, které někdo napsal do URL
- jako sitemap by se měly generovat pouze stránky s nějakým obsahem - produkty a kategorie, nikoliv duplicitní URL jako <PRODUKT>, pak <KATEGORIE> / <PRODUKT>, pak <VÝROBCE> / <PRODUKT>
- pokud uživatel hledá konkrétní produkt, bude pro něj patrně jasnější kratší adresa <OBCHOD>/<PRODUKT>, pokud hledá obecnější informace, pak zase bude přínosnější <OBCHOD>/<KATEGORIE>
Zajímal by mě Váš názor na tuto problematiku. Nejedná se mi ani tak o SEO jako takové (tzn. umístění ve vyhledávačích), ale spíš o čistotu a konzistentnost daného řešení. Momentální stav mi přijde matoucí jak pro správce, tak pro návštěvníka stránek. Například jaké URL exportovat do porovnávačů? S kategorií nebo bez? A co pokud někdo bude chtít umístit odkaz na Váš produkt na svoje stránky? Pokud použije odkaz s kategorií a vy ji posléze změníte, lidé se sice na zboží dostanou, ale vznikne nesmysl (jelikož zboží už v té kategorii není).
Možná jsou mé závěry chybné, proto budu rád, když se otevře nějaká konstruktivní diskuze.