Post by gougher » Sat Jun 08, 2013 1:42 am

hi guys,

I've searched extensively for this exact problem and can't find the solution to this problem. :(

Site built on Version 1.5.5.1

Email doesn't work, but only when a new order is placed (contact page and new user signups DO generate email)

I added a secondary email (additional email alerts) and this doesn't receive an order notification either

this is a clean build (not an upgrade),

Any hints/tips would be greatly appreciated to resolving this.
Last edited by gougher on Sun Jun 09, 2013 2:36 pm, edited 1 time in total.

New member

Posts

Joined
Sun Jan 23, 2011 7:40 pm

Post by gougher » Sat Jun 08, 2013 3:09 pm

the fact that contact and new signups work, would this mean it Is this down to something in the confirmation order template?

any ideas how I would test this?

New member

Posts

Joined
Sun Jan 23, 2011 7:40 pm

Post by gougher » Sun Jun 09, 2013 2:28 pm

Have just copied over the following files with the original files from a fresh download:

catalog\view\theme\default\template\mail\order.tpl
and
catalog\language\english\mail\order.php

Still have the same symptoms:

New account signups deliver mail successfully,
Using the contact form on the contact us page, delivers mail successfully,
However, when a new order is placed, no email is sent!

I have checked, and the option is ticked in the admin settings and have also put an additional email address in the admin section (both accounts receive the new account signup email but not the new order email).

Can anyone think at all why only the new order emails wouldn't be working?

I am using 'mail' rather than SMTP (although have tried SMTP too with no change in symptoms).

New member

Posts

Joined
Sun Jan 23, 2011 7:40 pm

Post by gougher » Sun Jun 09, 2013 4:01 pm

10 english pounds for whoever can fix this.

Will paypal it straight to you....

pleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeease help

New member

Posts

Joined
Sun Jan 23, 2011 7:40 pm

Post by pprmkr » Sun Jun 09, 2013 7:31 pm

New order e-mail is created and send by catalog/model/checkout/order.php
Compare the current file with the file in latest 1.5.5.1

Is the new order showing in admin - Sale - Orders ?
Are there any errors in systems error log ?

User avatar
Active Member

Posts

Joined
Sat Jan 08, 2011 11:05 pm
Location - Netherlands

Post by gougher » Sun Jun 09, 2013 7:57 pm

pprmkr wrote:New order e-mail is created and send by catalog/model/checkout/order.php
Compare the current file with the file in latest 1.5.5.1

Is the new order showing in admin - Sale - Orders ?
Are there any errors in systems error log ?
I replaced order.php from catalog/model/checkout but the symptoms stayed the same.

One thing though, my catalog/model/checkout folder looks like this:

coupon.php
fraud.php
order.php
order.php.original
voucher.php
voucher.php.original
voucher_theme.php

What are the .original files? Do these need deleting/replacing as well? order.php from a clean download is smaller than order.php in the catalog/model folder (although order.php file from a new download is exactly the same size as order.php.original on the live site)

The orders do show up in admin - sales - orders

Nothing in the error log (admin - system - error logs) I placed a new order just now and still nothing in the error logs

Thanks for your reply

New member

Posts

Joined
Sun Jan 23, 2011 7:40 pm

Post by pprmkr » Sun Jun 09, 2013 8:46 pm

The files with .original seems to be the original files but renamed .

There are not in the archive downloaded from OpenCart.

Seems to me you use an altered version.

Download the latest from OpenCart from here and try again.

User avatar
Active Member

Posts

Joined
Sat Jan 08, 2011 11:05 pm
Location - Netherlands

Post by gocreative » Wed Jun 12, 2013 7:52 am

I have this same problem, and my files are not modified either. The same issue exists with four websites, two of which are on 1.5.5.1 and the other two are on 1.5.1.3. Every email is received by the store owner except for the HTML email which contains all of the order information and customer details etc. All four websites sent emails just fine with a previous host.

I've gone through the mail settings ad nauseum with the host and they have input what they recommend I use as the email settings. No errors are reported in the log file and there are no bounces etc. I have myself listed as an additional alert address but I don't receive them either.

Is there something different about that particular email in terms of header information, content etc which may cause this?

User avatar
Active Member

Posts

Joined
Tue Jan 12, 2010 5:46 pm

Post by gougher » Wed Jun 12, 2013 3:14 pm

I managed to resolve my issue,

I deleted order.php AND order.php.original from catalog/model/checkout and uploaded a new order.php from a clean download of 1.5.5.1.

This meant that I received a standard "you have an order" email but with no delivery details or comments, I then followed the instructions here: http://forum.opencart.com/viewtopic.php?f=20&t=43391 so I now receive the same email as the customer, I customized the code a little more and added customer comments in a separate table within the email.

I didn't ever modify order.php so it is a little strange that this was the problem, (the file sizes were different too, so not sure how/why this file was modified?)

I hope this helps someone else.

Thanks to pprmkr for suggesting the order.php file, pm me your paypal address and i'll sort out your £10 as promised.

New member

Posts

Joined
Sun Jan 23, 2011 7:40 pm

Post by pprmkr » Wed Jun 12, 2013 7:41 pm

I didn't ever modify order.php so it is a little strange that this was the problem
Where did you download the package with the altered files ?

Did you compare the code in public function confirm ?

User avatar
Active Member

Posts

Joined
Sat Jan 08, 2011 11:05 pm
Location - Netherlands

Post by gocreative » Fri Jun 14, 2013 9:20 am

@gougher: Thanks for the update. I've managed to get my order notification emails working by using that extension you provided. Cheers!

User avatar
Active Member

Posts

Joined
Tue Jan 12, 2010 5:46 pm

Post by 3antz » Fri Jun 14, 2013 12:34 pm

hi all, it seems like i am having the same issue since 2 days ago. Can anyone kindly share the extension mentioned in the message? hope it'll work on 1.5.4.1

Active Member

Posts

Joined
Sun Oct 02, 2011 6:52 pm

Post by emilygraham » Tue Jul 09, 2013 5:43 pm

Hi, i too am having the same problem with a website that has worked perfectly for the last two years! Why would this suddenly become a problem now when there have been no changes? Is anyone able to provide a link to the extension referred to above?

New member

Posts

Joined
Wed Sep 14, 2011 7:26 pm

Post by gocreative » Wed Jul 10, 2013 5:22 am

It's in the first page of the topic here: http://forum.opencart.com/viewtopic.php?f=20&t=43391

User avatar
Active Member

Posts

Joined
Tue Jan 12, 2010 5:46 pm

Post by sugumar » Sun Sep 28, 2014 8:05 pm

Hi,
I am recently facing a similar problem. I use Open Cart 1.5.6.1 for my shopping website. If the purchase is made through net payment (ie.ccavenue payment) customers receive the confirmation email. But if the purchase is through cash-on-delivery they dont receive email. I tried every forum I could come across. Yet I could not solve my problem. Please someone help me through this.

Newbie

Posts

Joined
Sun Sep 28, 2014 7:59 pm

Post by lkinfotech » Tue May 05, 2015 7:38 pm

helloo all
please help me to get out this
i am facing the same problem in 1.5.6.4
my order confirmation email working fine but last few days its not working
i tries everything given above but not working
but my register email and order status update email works good.


please help me

Newbie

Posts

Joined
Tue May 05, 2015 7:36 pm

Post by lkinfotech » Sat May 09, 2015 3:10 am

i was just found that if order email not working then try these two things that i tried and works
first check your hosting and ask them for any changes made in phpmail
or
try smtp that also works
use the correct smtp settings

or use any third party extension for php mail

Newbie

Posts

Joined
Tue May 05, 2015 7:36 pm
Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests