Post by ExxonValdez » Thu May 15, 2014 4:07 pm

Καλημέρα σας
Είμαι καινούργιος εδώ και σχετικά άσχετος με το θέμα.
Έχω αυτή τη στιγμή ένα e-shop στο shopify και με ενδιαφέρει να το στήσω μόνος μου σε virual server (ο οποίος θα εξυπηρετεί και άλλα πράγματα).
Τώρα όσον αφορά ένα αρχικό template βρήκα κάτι που θα με κάλυπτε στο templatemonster. (http://www.templatemonster.com/opencart ... 48042.html) όποιος έχει χρόνο ας ρίξει μια ματιά.
Εκ πρώτης όψεως αλλά και κατόπιν chat μαζί τους μου είπαν ότι είναι ολοκληρωμένο template και μπορούν να μου το εγκαταστήσουν στο server μου και εγώ θα έχω πρόσβαση μέσω opencart και να αρχίσω να δουλεύω το e-shop όταν ολοκληρώσουν την εγκατάσταση (49 δολάρια επιπλέον χρέωση).
Το θέμα είναι ότι διάβασα κατόπιν κάποια απογοητευτικά σχόλια για το templatemonster και αναρωτιέμαι αν εγώ (που δεν έχω γνώσεις κώδικα παρα μόνο βοήθεια τηλεφωνική από φίλο και λίγη φαντασία) θα καταφέρω να το κάνω να δουλέυει ή αν απλά θα χάσω τα λεφτά μου.
Υπάρχει κάποια σίγουρη λύση από εσάς που ήδη δουλεύετε με το opencart?
Υπάρχει τρόπος να δουλέψει κάτι τέτοιο χωρίς να πληρώσω προγραμματιστή?
Ο virual server μου (eleven2 μάλλον, δοκιμαστικά στην αρχή) μου είπε παρέχει templates και scripts για e-commerce και δωρεάν μάλιστα.
Θέλω να μπορώ να πάρω όποτε θέλω τα αρχεία μου και να μην έχω περιορισμούς (βλέπε shopify)
Μου άρεσε πάρα πολύ η HTML5 υπάρχει τρόπος για e-commerce σε HTML5 χωρίς να ξοδέψω 2000 και παραπάνω ευρώ?

Με εκτίμηση, προς τα μέλη.

Ανδρέας

New member

Post by People's Code » Fri May 16, 2014 5:19 pm

Εξαρτάται από το τι πρόκειται να πουλάς και τι προσδοκίες έχεις. Αν περιμένεις δηλαδή να ζήσεις από αυτό το κατάστημα παίρνοντας και το ανάλογο οικονομικό ρίσκο όπως σε όλες τις σοβαρές επιχειρήσεις ή αν απλά θέλεις να περνάς (ή να χάνεις) την ώρα σου κάνοντας χόμπι και μαθαίνοντας παράλληλα μερικά πραγματάκια σχετικά με την ανάπτυξη e-shop.

PeoplesCode.com
Επίσημος Αντιπρόσωπος OpenCart | Extensions - Φιλοξενία - Αναβάθμιση - Τεχνική Υποστήριξη OpenCart
Opencart-Hellas.gr - Η Ελληνική κοινότητα του Opencart
Πλήρης Ελληνική μετάφραση OpenCart

Active Member

Location - Hellas

Post by ExxonValdez » Fri May 16, 2014 6:39 pm

Αν εννοείς αν είναι κάτι σοβαρό η χόμπι, είναι σοβαρό. Ναι μακάρι κάποια στιγμή να ζω από αυτό. Το θέμα είναι πως τα 600+ δολάρια που στοιχίζει το shopify το χρόνο αν μπορώ να τα εκμεταλλευτώ καλύτερα. Και αν χρειαστεί να ξοδέψω σε τελική φάση 3000 η 4000 ευρώ θα το κάνω, το έχω ήδη κανονίσει με προγραμματιστή δλδ να αρχίσει να στήνει το μαγαζί. Απλά κοιτάω μήπως μπορέσω πιο σύντομα ή και με λιγότερα να απεγκλωβιστώ από το shopify. Και τον virtual server θα το πληρώσω όπως και να 'χει διότι θα hostαρει και άλλο eshop (ανεξάρτητα στημένο) και ιστοσελίδες email κλπ. Προσπαθώ να τα συγκεντρώσω σε ένα όπως καταλαβαίνεις.
Βρήκα κάτι τέτοιο (αρκετά υπάρχουν) http://themeforest.net/item/cosmetico-r ... =Emirates7
το οποίο νομίζω με καλύπτει άσχετα από που θα πάει για Virtual Server.
Ακούω όσα περισσότερα μου πείτε τόσο καλύτερα θα καταλάβω.

Με εκτίμηση προκαταβολικά

New member

Post by People's Code » Fri May 16, 2014 8:32 pm

Ανδρέα, εφόσον δεν έχεις πολλές γνώσεις, θα σε μπερδέψει περισσότερο να συζητήσουμε για συγκεκριμένα τεχνικά θέματα όπως το template που ρώτησες. Θεωρώ ότι η ανάθεση της ανάπτυξης σε κάποιον προγραμματιστή είναι μάλλον μονόδρομος. Άρα την επιλογή του template και των extensions είναι σωστότερο να την κάνετε μαζί εκτιμώντας τα υπέρ και τα κατά του καθενός.

Σχετικά με το οικονομικό τίμημα που ανέφερες, η ανάπτυξη μίας εφαρμογής στη σημερινή εποχή είναι πολύ απαιτητική εργασία και το επιτυχημένο αποτέλεσμα προϋποθέτει γνώσεις, εμπειρία, αλλά και άλλα προσόντα όπως ευσυνειδησία και μεράκι από τη πλευρά του προγραμματιστή. Όπως συμβαίνει σε όλα τα δημιουργικά επαγγέλματα, κανείς προγραμματιστής δεν είναι ίδιος, ούτε πρόκειται να παράξει το ίδιο ακριβώς έργο όσον αφορά την ποσότητα ή την ποιότητα σε σχέση με έναν άλλο.
Άρα εφόσον δεν έχεις ο ίδιος γνώσεις προγραμματισμού δεν μπορείς εύκολα να εκτιμήσεις την προσφορά ενός προγραμματιστή με γνώμονα μόνο την τιμή γιατί δεν πληρώνεις κάτι τυποποιημένο. Θα πρέπει να συγκρίνεις δουλείες προγραμματιστών και να τις ελέγξεις ότι λειτουργούν σωστά σε διάφορους browsers και mobile συσκευές. Και αυτό είναι μόνο μία πρώτη ένδειξη για το αν ο άνθρωπος που θα συνεργαστείς είναι ο κατάλληλος. Αν σε επίπεδο υλοποίησης του template δεν καλυφθείς, είναι πολύ πιθανόν να μην καλυφθείς και σε επίπεδο προγραμματισμού σε πιο απαιτητικές εργασίες όπως πχ τροποποιήσεις σε php και javascript.

Παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι οι developers παίρνουν “έτοιμα” εξαρτήματα και τα συναρμολογούν (αν και κάποιοι δυστυχώς το κάνουν...) , στην πράξη συμβαίνει κάτι πολύ πιο σύνθετο. Κανένα έτοιμο template (τουλάχιστον εγώ δεν έχω πετύχει ούτε ένα) δεν πληρεί σοβαρές τεχνικές προδιαγραφές κυρίως όσον αφορά τη συμβατότητα με πολλούς Browsers και τον Repsonsive σχεδιασμό. Κάποια έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε css, javascript μέχρι και σε php. Αυτά ο ευσυνείδητος developer τα διορθώνει, ο άσχετος δεν τα παίρνει καν χαμπάρι και ο ζαμανφού απλά το παίζει china ... Επίσης αν χρειαστείς κάποια custom λειτουργία / δυνατότητα που δεν υπάρχει σε extension, θα πρέπει ο προγραμματιστής που θα επιλέξεις να γνωρίζει καλά php και javascript αλλιώς όταν ζητάς κάτι θα ακούς τη γνωστή ατάκα “ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ” ...

Αν λάβεις τα παραπάνω υπόψη σου, μάλλον δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα στην υλοποίηση του νέου σου site. Από την εμπειρία μου δεν υπάρχει κακός προγραμματιστής ή κακός πελάτης αλλά κακές επαγγελματικές επιλογές και συμφωνίες (η αλήθεια είναι συνήθως κάπου στη μέση). Πρέπει να ξέρεις λοιπόν τι ζητάς και από ποιον το ζητάς.

Εφόσον ανέφερες ότι δεν ζεις από το κατάστημα σου αλλά σκέφτεσαι να το κάνεις μελλοντικά, θα μπορούσες να ξεκινήσεις με μια οικονομική υλοποίηση κάνοντας κάποιες εκπτώσεις στην υλοποίηση του responsive design και της crossbrowser συμβατότητας. Ας έχει αρχικά προβληματάκια συμβατότητας πχ με IE 7 / 8 ή ας υπάρχει πχ το τάδε ή το δείνα προβληματάκι σε ανάλυση κινητού 320px. Αυτά ένας ευσυνείδητος developer θα σε ενημερώσει ότι συμβαίνουν και θα συμφωνήσετε αν αξίζει να επενδύσεις σε εργατοώρες για να τα επιλύσετε σε αυτό το στάδιο.

Στον τομέα που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνεις εκπτώσεις είναι στον γραφίστα και στον φωτογράφο. Τα εντυπωσιακά γραφικά και οι επαγγελματικές φωτογραφίες είναι αυτά που μένουν στον πελάτη. Ο πελάτης δεν πιάνει τίποτα στα χέρια του - ψωνίζει βλέποντας τις φωτογραφίες - αυτές και η αισθητική των γραφικών του site (banners, λογότυπο, κλπ) είναι που αποπνέουν εμπιστοσύνη στον πελάτη για να σε εμπιστευτεί και να σε επιλέξει για τις αγορές του. Ναι ξέρω, υπάρχουν προγραμματιστές – παύλα γραφίστες – παύλα φωτογράφοι – παύλα αστροναύτες ... you've been warned !!!

Αυτά τα ολίγα, ελπίζω να βοήθησα ;)

PeoplesCode.com
Επίσημος Αντιπρόσωπος OpenCart | Extensions - Φιλοξενία - Αναβάθμιση - Τεχνική Υποστήριξη OpenCart

Active Member

Location - Hellas

Post by ExxonValdez » Fri May 16, 2014 9:33 pm

Καταρχάς ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σου.
Καταλαβαίνω αυτό που λες και συμφωνώ και τα ζούμε με το άλλο eshop που ανέλαβαν να μας φτιάξουν...Δεν με πειράζει αν θα είναι το τέλειο eshop (συμβατότητες κλπ -το shopify θέλει app επι πληρωμή 30 δολάρια /μήνα για να παίξει σε tablet & κινητά όπως και για banner και γραφικά τα κάνω μόνος μου και τα φτιάχνω στα αρχεία .liquid που χρησιμοποιεί) και συγκριτικά με το shopify τα templates που βρίσκω νομίζω είναι μακράν ομορφότερα αισθητικά χωρίς να πρέπει να χειριστώ HTML ή κάτι παρόμοιο-είναι στο template από ό,τι είδα). Το shopify σίγουρα λύνει πολλά προβλήματα που θα προκύψουν όταν θα πάω να κάνω το ίδιο μόνος μου γι αυτό και δεν θα φύγω από το shopify έως ότου είναι πανέτοιμο το καινούργιο eshop. Και επειδή τα έξοδα θα γίνουν για τον VS και χρόνο θα έχω μέσα στο καλοκαίρι γι αυτό σκέφτομαι να το ξεκινήσω μόνος μου (έχω πολύ φίλο που μπορεί να κάνει τα πάντα αλλά δεν έχει χρόνο δυστυχώς-μπορεί πάντως και με βοηθάει όταν κολλάω). Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν κοιτάω για template μιας και το ποσό των 50δολαρίων μου φαίνεται γελοίο για κάτι έστω που δεν θα είναι τέλειο και θα έχει προβλήματα τα οποία όμως μπορούν να διορθωθούν όπως είπες με όρεξη και γνώσεις (εγώ την όρεξη άλλος τις γνώσεις :-) ). Άρα επειδή είμαι κολλάω αν μου μπει και κάτι στο μυαλό-και επειδή όπως προανέφερες έχω δει τι παίζει με τους προγραμματιστές κλπ θέλω να το κάνω μόνος μου με ότι αυτό και αν σημαίνει (θετικά & αρνητικά). Όσο θα υπάρχει βοήθεια δεν φοβάμαι. Έτσι καταλήγω στο ότι αν μπορώ να ξεκινήσω να δουλεύω ένα template όπως αυτό που έδειξα ή κάτι παρόμοιο (πραγματικά έχει πολύ ωραία templates εκεί) και εν τέλει αν κάνει όσα το shopify τότε πραγματικά θα είμαι ευχαριστημένος όσο δεν πάει. Αν η δουλειά πάει τόσο καλά τότε θα το ξαναδούμε το θέμα και θα δούμε τότε τι κάνουμε. Για την ώρα πιστεύω - εκτός αν γελιέμαι πως μπορώ να κάνω τη δουλειά του shopify μόνος μου. Και εν τέλει υπάρχει και η κοινότητα εδώ που αυτό από μόνο του είναι πολύ θετικό για μένα ώστε να αρχίσω να δουλεύω πάνω σε opencart. Και τέλος αν και ξέρω πως θα έπρεπε να κάνω άλλο thread οπότε για να μην θεωρηθεί διαφήμιση στείλε μου αν θες pm, ψάχνω για VS (το eleven μας παιδεύει και έχουμε payment issues) αν μπορείς να μου προτείνεις ένα δυο που σίγουρα δουλεύουν με open cart για να μην αρχίσω να τους ρωτάω και πάρει μέρες πάλι να βγάλω άκρη (όπως με την eleven2).

Ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σου και για όλες τις πληροφορίες.

Με εκτίμηση Ανδρέας

New member

Post by People's Code » Fri May 16, 2014 10:30 pm

Και το πιο δύστροπο template να αγοράσεις, εννοείται ότι μπορείς εύκολα να το εγκαταστήσεις μόνος σου και να λειτουργεί (με τα όποια προβληματάκια του). Επίσης καλύπτεσαι σε κάποιο βαθμό από την τεχνική υποστήριξη που είναι υποχρεωμένος ο developer του να σου παρέχει. Επιπλέον υπάρχει και το φόρουμ.

Όμως νομίζω ότι αυτό που θα έπρεπε να σε απασχολεί περισσότερο είναι πως να αυξήσεις τις πωλήσεις στο κατάστημα σου. Και για να το πετύχεις αυτό θα χρειαστεί, να μάθεις τα σχετικά περί SEO, google adwords και advanced google analytics και όχι να σπαταλάς χρόνο και φαιά ουσία για να μάθεις να στήνεις σωστά ένα Opencart, γιατί αυτό σου το εγγυώμαι ότι δεν θα μπορέσεις να το κάνεις σωστά αν δεν αφιερώσεις τουλάχιστον μία πενταετία σε προγραμματισμό εφαρμογών php και να διαβάσεις τουλάχιστον καμιά 10αρια βιβλία css, html, php, mysql, javascript, jquery.

Το ότι δεν κερδίζεις ήδη το ψωμί σου από το υπάρχον eshop θα πρέπει να σε προβληματίσει, γιατί η μετάβαση σε Opencart δεν θα βελτιώσει την κατάσταση, αντίθετα θα την επιδεινώσει γιατί θα αφιερώνεις περισσότερο χρόνο σε τεχνικά και λιγότερο στη δουλειά σου.

Ανέφερες ότι τα γραφικά τα κάνεις μόνος σου. Οκ, επίτρεψε μου να εξακολουθώ να θεωρώ ότι η δουλειά του επαγγελματία γραφίστα κάνει τη διαφορά. Ο καθείς στο είδος του. Αλλά πάμε σε υποκειμενικά ζητήματα και ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης του.

Επειδή ασχολούμαι πολλά χρόνια με το αντικείμενο, γνωρίζω ότι είναι ανώφελο να προσπαθείς να μεταπείσεις κάποιον που έχει αποφασίσει να τα κάνει όλα μόνος του ότι αυτό που τελικά τον συμφέρει καλύτερα είναι να μην το κάνει...

Υ.Γ. Σε όλα τα vps λειτουργεί ή μπορούν να ρυθμιστούν εύκολα να λειτουργεί σωστά το Opencart.

PeoplesCode.com

Active Member

Location - Hellas

Post by ExxonValdez » Fri May 16, 2014 10:53 pm

Ευχαριστώ και πάλι, (i saw that coming)
Ναι δεν πρέπει να ασχοληθώ εγώ και όντως θα είναι χάσιμο χρόνου. (πίστευα πως μπορώ να στίσω το template σε λογικά χρονικά πλαίσια). Είναι όμως μια ενδιάμεση λύση έως ότου σηκωθεί ένα επαγγελματικό eshop (το shopify ξεκίνησε πριν 1 μήνα). Από το shopify δλδ πιστεύω θα είναι καλύτερα. Για ένα σοβαρό eshop θα πάρει μήνες. Εννοείται ο γραφίστας κάνει τα σχέδια και εγώ τα ανεβάζω (απλά πράγματα βέβαια δεν έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα) όπως και θα φτιάξει στο νέο template νέα βάσει των δυνατοτήτων του. Ευχαριστώ πάντως για τα παραπάνω και θέλω να ελπίζω πως θα είστε εδώ ότι χρειαστώ. Αν βέβαια πιστεύεις για οποιοδήποτε λόγο ότι το shopify είναι καλύτερη λύση από opencart βάσει των συνθηκών παρακαλώ μοιράσου το μαζί μου.

Με εκτίμηση Ανδρέας

New member

Post by People's Code » Sat May 17, 2014 1:10 pm

Νάσαι καλά Ανδρέα.

Οι απαντήσεις μου σε αυτό το thread ήταν μακροσκελείς γιατί γράφτηκαν με γνώμονα την ενημέρωση του κοινού που επισκέπτεται το φόρουμ σχετικά με το αν αξίζει να ασχοληθεί κανείς μόνος του με ανάπτυξη αν δεν έχει σοβαρές γνώσεις στο αντικείμενο. Το ότι διατίθενται φθηνά “εργαλεία” ή “εξαρτήματα” για να στηθεί ένα site παραπλανά πολύ κόσμο ότι είναι εφικτό να τα ενώσουν σαν τουβλάκια Lego και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Πολλούς δε μάλιστα το τελικό αποτέλεσμα τους ικανοποιεί αφού με τις γνώσεις τους και τα εποπτικά μέσα που διαθέτουν θεωρούν ότι “δουλεύει μια χαρά” ... (πχ το στησαν σε shared hosting και το τσέκαραν στην τελευταία έκδοση του τάδε browser στο λειτουργικό που χρησιμοποιούν)

Εφόσον λοιπόν το βλέπεις σοβαρά, η ανάθεση της ανάπτυξης σε ειδικούς είναι η συντομότερη και οικονομικότερη οδός προς την κερδοφορία για έναν καταστηματάρχη.

(Δεν γνωρίζω την ηλικία σου) Αν ήσουν άνεργος νεαρός και ήθελες να κάνεις προσωρινά τη πλάκα σου βγάζοντας παράλληλα ένα χαρτζιλίκι αντί να παρακαλάς από δω κι από κει για ένα μισθό πείνας, θα σου έλεγα κανε το και εμείς εδώ είμαστε. Υπάρχουν εξάλλου πολλά μέλη που χρησιμοποιούν το Opencart ως ένα εργαλείο για ένα παράλληλο εισόδημα (που όμως δεν είναι εξασφαλισμένο και ενέχει διάφορους κινδύνους αν δεν ξέρεις τι σου γίνεται).

Η συχνότερη φράση που λαμβάνω από αυτά τα παιδιά (όταν τα έχουν κάνει σκ@@@ και ζητάνε βοήθεια) όταν τους ρωτάω γιατί δεν το ανέθεσαν εξ αρχής σε developer, είναι του στυλ “Το ξεκίνησα μόνος μου όπως μπορούσα και όταν βγάλω κάποια χρήματα θα το αναθέσω σε ειδικό” ...
Όμως είναι σαν το αυγό του Κολόμβου, πως να βγάλεις χρήματα από ένα μαγαζί που είναι στημένο πρόχειρα και αποπνέει ερασιτεχνισμό; Και όπως είπα πριν ένας απλός (άσχετος) επισκέπτης μπορεί να συγχωρέσει μία ασυμβατότητα στο css, αλλά αν δει σφάλματα στον κώδικα με σελίδες να σπάνε ή φωτογραφίες και γραφικά της πλάκας, αυτά κάνουν κρά ότι είναι στημένο στο ποδάρι...

Γνωρίζω ότι όσα ανέφερα στο thread για πολλούς θα μπουν από το ένα αυτί και θα βγουν από το άλλο - ενίοτε σε αυτό το επάγγελμα αισθάνεσαι σαν να προσπαθείς να περιγράψεις το ουράνιο τόξο σε άτομο με αχρωματοψία, αλλά δεν πειράζει... Σε αυτά τα άτομα απαντώ με τη γνωστή λαϊκή ρήση ότι “η φτήνια τρώει τον παρά” ;)

Σχετικά με το OpenCart, κατά τη προσωπική μου άποψη (αυτά βέβαια είναι υποκειμενικά) το θεωρώ ως την ιδανικότερη επιλογή για τη δημιουργία eshop ή καταλόγου παρουσίασης προϊόντων.

Ότι και να επιλέξεις εννοείται ότι είμαστε εδώ για τεχνική υποστήριξη.

Υ.Γ. Επειδή το thread μετατράπηκε (κυρίως από δικό μου φταίξιμο) σε οδηγίες προς ναυτιλλομένους, άλλαξα τον τίτλο του θέματος σε κάτι που να αντικατοπτρίζει περισσότερο το περιεχόμενο ...

PeoplesCode.com

Active Member

Location - Hellas

Post by ExxonValdez » Sun May 18, 2014 10:20 am

Με έχεις βάλει σε σκέψεις. Θα τα επεξεργαστώ και θα επιστρέψω. Δυστυχώς το μαγαζί δουλεύει ήδη (μπήκα στη πορεία ) και είναι δύσκολο να ασχοληθώ με όλα (χρόνος αλλά και χρήμα) γι αυτό προτιμώ να σπαταλάω χρόνο μιας και τα λεφτά πάνε αλλού και δεν περισσεύουν τη στιγμή που μιλάμε για να πληρώσω και να φτιαχτεί το ιδανικό. Είμαι μικρός (27) οπότε και γι αυτό δεν με βλέπεις αγχωμένο (2 μήνες ασχολούμαι με το παρόν κατάστημα με συγγενικό πρόσωπο). Και τέλος δεν έχω ιδέα για τα google add και SEO δεν ξέρω καν τι είναι αν εξαιρέσεις το googleadd που πληρώνω πρόσφατα αλλά δεν ξέρω να το χρησιμοποιήσω O0 . Αν υπάρχει κάποιο link πάνω σε αυτά θα το εκτιμήσω.

Και πάλι ευχαριστώ.

New member

Post by People's Code » Mon May 19, 2014 2:32 pm

Τι προϊόντα πουλάς;
Και τέλος δεν έχω ιδέα για τα google add και SEO δεν ξέρω καν τι είναι αν εξαιρέσεις το googleadd που πληρώνω πρόσφατα αλλά δεν ξέρω να το χρησιμοποιήσω
Με μία αναζήτηση στο Google θα βρεις όλα τα σχετικά. Για κάποιες υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν σεμινάρια με κείμενα και videos από την δια τη Google. Επίσης υπάρχουν άπειρα βιβλία και σεμινάρια τρίτων.

PeoplesCode.com

Active Member

Location - Hellas