Post by darksir » Sun Sep 15, 2013 8:01 pm

Ahoj, rad bych se zeptal tech, co provozuji / provozovali OpenCart na par otazek, ktere mne trapi.
Planuji ho nasadit na jiz stavajici web, kde bezi VirtueMart 1.1 a proto potrebuji, aby presun problehl hladce a mam uz celkem jasno, jake funkce ocekavam.

1. Obsah a design :
- je modul pro jednoduchou diskuzi pod zbozim / integrace nejakeho fora pro dotazy na zbozi?
- integrace blogu do webu - chci nekde v modulu zobrazovat novinky - clanky, apod.
- je mozne vkladat custom obsah do webu ? Treba nejaky obrazek, odkaz, apod?
- da se jednoduse do 2sloupcove sablony doplnit pravy, treti sloupec s reklamou, nebo random produkty?

2. Pokrocile funkce :
- existuje modul pro upload souboru k produktu? (prodej customizovaneho zbozi - moznost kupujicim prilozit soubor s grafickym navrhem?)
- jak je na tom zabudovany affiliate? Funguje to dobre?
- je moznost filtrovat zbozi pridane napr. za posledni mesic - potrebuji mit tlacitko NOVINKY, ktere jednoduse zobrazi jen nejnovejsi produkty, at ma zakaznik hned prehled "co je noveho"

3. Komunikace a import/export :
- XML feedy - zbozi.cz / heureka / - jsou?
- CSV import zbozi ? (migrace ze stareho shopu)
- CSV export objednavek... je mozny ?
- XML-RPC - je soucasti nejaky engine pro vzdaleny pristup k datum? do budoucna potrebuji obousmernou synchronizaci objednavek s ucetnim systemem

4. Neprijemnosti :-)
- migrace uzivatelskych dat z VM1.1 - delal to nekdo? Staci uzivatelske ucty... Predpokladam, ze heslo nepujde prenest, da se tedy importovat aspon adresy s tim, ze si zak. hesla obnovi skrze email?
- prizpusobeni URL staremu eshopu - je mozne "ohnout" URL podle stareho webu?

5. Pro zajimavost :
- cetl jsem, ze je OpenCart multishop system... to celkem nepotrebuju. Zajima mne ale, zda je mozne spustit ceskou verzi stranek a soucasne treba anglickou, ktera by obsahovala mene prodkutu a vypadala jinak?
Umoznuje to OpenCart, nebo je lepsi nainstalovat pro ten ucel druhou instanci treba na subdomene?
- bezpecnost - hackli Vam to nekdy?

- jestli mate zkusenosti s prechodem VM>OpenCart, at uz dobre, nebo spatne, budu rad :-)
- pokud se vyjadrite k nejake komponente, uvedte prosim, zda je placena, nebo free.
- nemam zajem o SAAS komponenty a sluzby
- mate odpoved jen na jednu otazku? klidne je cislujte "2.2. - nepouzivam, stoji za houby" :-)

Diky moc,
Petr

New member

Post by CZechBoY » Mon Sep 16, 2013 8:07 pm

Zdravím,
několik věcí opencart umí v základní verzi, potom je zde nespočet modulů zadarmo nebo i placené.
doporučuji se podívat na demo kde uvidíte sám co všechno tento systém umí.
Šablona je 3 sloupcová myslím - pro moduly jsou zde pozice:
- content-top (nad obsahem)
- content-bottom (pod obsahem)
- column-left (nalevo od obsahu = levý sloupec)
- column-right (napravo od obsahu = pravý sloupec)

Nevím co znamená custom obsah do webu, ale šablony se dají upravovat celkem jednoduše - není tu ale žádný šablonovací systém (smarty, latte, ...)

Každý produkt má datum přidání, takže není problém zobrazit nejnovější produkty.
V základní nabídce modulů (předpřipravené v základní verzi) jsou již moduly na zobrazení nejnovějších produktů a produktů se slevou/akční zboží, ...

Mass update product descriptions/Hromadná změna popisků zboží

Active Member

Location - Europe, Czech republic; Hradec Králové, Brno

Post by darksir » Tue Sep 17, 2013 10:06 am

Díky za reakci. Už jsem si nainstaloval OC a hezky se v něm celou noc brodím, takže jsem už na pár věcí přišel.

Pokud by někdo měl tipy na nějaké moduly, sem s tím.

Díky,
Petr

New member

Post by lada.bk » Mon Sep 30, 2013 5:11 am

podařil se vám vyřešit bod 4?

New member

Location - JM,Brno,Blansko

Post by CZechBoY » Mon Sep 30, 2013 1:18 pm

Přenos uživatelů nebo adres?

Active Member

Post by lada.bk » Tue Oct 01, 2013 12:18 am

ideální by bylo oboje, ale stačilo by uživatele, ostatní si mohou doplnit po přihlášení.....

New member

Post by CZechBoY » Tue Oct 01, 2013 12:21 am

Adresy by snad neměly být problém.
Uživatelé asi problém budou, protože jsou rozdílné struktury databáze, ale nic není nemožné.

Active Member

Post by darksir » Tue Oct 01, 2013 3:27 am

Zatim jsem k tomu nedosel. Zatim ladim design a funkce eshopu, daty to budu plnit az nakonec. Kdyz to nepujde, necham je, registrovat se znova, no boooze, snad jim ruce neupadnou :laugh:
Sice jsem zatim v polovine, ale musim uznat, ze se dnes biju do hlavy, ze jsem takovou sra-ku jako je virtuemart nekdy pouzival, ale na chybach se clovek uci a kdo vi, na jake urovni byl v te dobe OC.
Nicmene prechod je to prijemny, chybi mi jen par veci, ale celkove mam z toho dobry dojem, protoze OC je proti VM jako zeleninovy salat oproti chlebu se sadlem :-) lehky, prehledny a da presne to, co clovek potrebuje.

New member

Post by CZechBoY » Tue Oct 01, 2013 4:20 am

Kdyžtak mi napište kvůli tomu překopírování zákazníků, zkusím se na to podívat.

Active Member

Post by lada.bk » Tue Oct 01, 2013 4:22 am

jj, souhlasím, VM jsem používal 4 roky, ale v poslední době to je katastrofa... Mám v něm cca 900 položek a je to katastrofa s rychlostí a náročností na hosting. Při těch 900 položkách jsem musel navýšit memory_limit na 256MB. Se 128 to přestalo fungovat.
Mám shop předělaný na OC prozatím na testovacím free hostingu a jede super. Je sice pravda, že mě zde chybí nějaké drobnosti, se kterými jsem byl u VM spokojen (export objednávek do XML, možnost kompletně editovat objednávku, včetně úpravy cen, možnost přihlásit se jako zákazník a udělat za něj objednávku a několik dalších drobností), ale to jsou prkotiny.

New member

Post by CZechBoY » Tue Oct 01, 2013 4:34 am

Přihlásit se za zákazníka myslím jde, nedávno jsem na to omylem narazil.
admin-prihlaseni-zakaznika.jpg

admin-prihlaseni-zakaznika.jpg (230.68 KiB) Viewed 3746 times

Active Member

Post by darksir » Tue Oct 01, 2013 10:03 am

Tak zrovna resim export na zbozi.cz
Pouzivam http://www.opencart.com/index.php?route ... h=zbozi.cz

a mam docela problem s vyslednym XML. Do description se mi natlaci cele pole, takze tam jsou ruzne entity z podrobneho popisu a ruzne divne znaky. Potreboval bych to osekat.
Tohle mi treba u OC chybi, moznost definovat si kratky popis a pak az podrobny popis. Byl by fajn treba nejaky tag, kterym by se oddeloval kratky popis od dlouheho. Truncate na urcity pocet znaku neni ono, protoze to pak usekne v polovine. Jsem zvykly, psat si popisy tak, at jsou kratke a vystizne.

Poradite, jak to resit? Kdyz otevru XML ve firefoxu, nechce mi ho ukazat stromove, hodi mi nabidku ulozit. Taky mi tam zlobi ceske znaky.

Da se nejak zbavit tech entit? viz. quot misto uvozovek?
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?><SHOP><SHOPITEM><PRODUCT>Apple Cinema 30"</PRODUCT>

Je to vubec dobry modul pro xml feed?

Diky moc za pomoc,
P.

New member

Post by CZechBoY » Tue Oct 01, 2013 2:18 pm

Čau,
mám feed na xml hotový a nebyl to žádný problém.
Pro zobrazení tagů je nutné použít funkci html_entity_decode($product['description'], ENT_QUOTES);
Pokud chcete feed s html tak je asi možné nechat entity.

Jaký modul používáte?
Tenhle by mohl fungovat i na nové verzi.

Active Member

Post by lada.bk » Tue Oct 01, 2013 4:10 pm

Tento modul používám a vypadá že chodí dobře. Pouze mám problém, že v URL nezobrazuje SEO adresu ale vypisuje původní, bez SEO, no ale to se dá přežít....
A to přihlášení opravdu funguje.. Zase jsem o něco chytřejší ;D
Ono se asi dá dost věcí upravit (tedy pokud se tomu rozumí, ne jak já....). Za pomoci CZechBoY se podařilo vyřešit zobrazení dvou cen u zboží, co jsme ve VM využívali, aby velkoobchodník viděl i cenu svou i koncovou......

New member

Post by CZechBoY » Tue Oct 01, 2013 4:21 pm

Máte zapnuté seo adresy?
Seo aliasy se musí vygenerovat ke každému produktu/kategorii zvlášť.

Active Member

Post by lada.bk » Tue Oct 01, 2013 4:47 pm

jj, seo mám zapnuté. V e-shopu se zobrazují bez problémů....

Ještě jsem narazil na další věc, v objednávce (administrátor) se zobrazují ceny s DPH, což je blbé, jelikož pak musí účetní vše dohledávat ve skladě, nebo přepočítat na cenu bez DPH, také při vygenerování faktury jsou všude uvedeny ceny s DPH, což je u faktury velká chyba a pro plátce DPH se nedá použít....
Faktury tak nevadí, stejně je nepoužíváme (nevyhovuje nám automatické přiřazení čísla faktury, jelikož prodáváme i na tel.objednávky a faktury pak ve shopu nejdou po sobě..ve vM jsem si upravil pole, kam jsem zadal své číslo a to pak bylo na faktuře, ale používali jsme to stejně jenom jako informační fakturu pro zákazníka, ne jako daň.doklad), ale v administraci při zobrazení objednávky by bylo lepši, aby se zobrazovaly ceny bez DPH, a DPH tam byl pak jenom součet v řádku: DPH (21%)

New member

Post by lada.bk » Tue Oct 01, 2013 4:54 pm

u toho zobrazení ceny bez DPH by stačilo asi upravit v admin/view/template/sale.tpl řádky 332 a 333 tak aby zobrazovaly cenu bez DPH, ale nevím jak to udělat ;D

New member

Post by CZechBoY » Tue Oct 01, 2013 5:07 pm

V template se jen vypisuje, je nutné upravit controller.
Chcete to změnit jen pro tisk faktury?

Jo aha, ve feedu není coolurl, mrknu se.
Last edited by CZechBoY on Tue Oct 01, 2013 6:00 pm, edited 1 time in total.

Active Member

Post by lada.bk » Tue Oct 01, 2013 5:19 pm

spíš bych potřeboval při zobrazení objednávky v admin... Fakturu nepoužíváme, takže tam mě to nevadí

New member

Post by CZechBoY » Tue Oct 01, 2013 5:50 pm

To by se musel předělat celý OpenCart :(
Nebo ukládat do databáze cenu bez dph a připočítávat ji.
Bohužel by to nefungovalo pořádně, protože DPH se může změnit a u starých objednávek by to psalo jinou cenu.
Stejně by to dopadlo ikdyby se v šabloně/controlleru/někde cena podělila 1.21 (21% daň)

Active Member