Post by fleece » Thu May 06, 2010 5:25 am

V poslední době si všímám celkem nepříjemné záležitosti - vysoký rozdíl čísel mezi posledními objednávkami. Například dnes z odpoledne s objednávka číslo 77 a posléze objednávka číslo 81. Někde se vytratily 3 objednávky...

Co to prakticky znamená..? Rozmyslí si zákazník nákup těsně před dokončením transakce (odesláním objednávky)...? Nemělo by potom zůstat zachováno číslo pro další objednávku...? Nemohu v tom najít žádnou logiku, snažím se obchod vyladit co možná nejvíce user friendly a netuším, proč se děje toto (teda za předpokladu, že klienti objednávky ruší)...

Máte někdo podobné zušenosti...?

Michal

Newbie

Post by berushka » Fri May 07, 2010 2:19 am

fleece wrote:V poslední době si všímám celkem nepříjemné záležitosti - vysoký rozdíl čísel mezi posledními objednávkami. Například dnes z odpoledne s objednávka číslo 77 a posléze objednávka číslo 81. Někde se vytratily 3 objednávky...
Mám stejnou zkušenost. Je to jen má domněnka, ale myslím si, že máte pravdu s tím, že k očíslování objednávky dojde těsně před jejím závěrečným potvrzením, takže pokud si to zákazník na poslední chvíli rozmyslí, způsobí díru v číselné řadě.

berushka .::: Hot Wheels Shop

Active Member

Location - Czech Republic

Post by hawkey » Fri May 07, 2010 11:31 pm

Objednávka se do databáze vkládá po potvrzení souhlasu s obchodními podmínkami, tady jeden krok před definitivním dokončením. Pokud je systém takto navržen, nedá s s těmi dírami v řadě nic moc dělat, protože auto_increment v MySQL už se nevrací zpátky, když jednou přidělí číslo.
Pokud vám to vadí, lze to přeprogramovat, aby se do databáze vkládalo až nakonec, ale to by byla fůra práce. Lepší by bylo dopsat další proměnnou číslo_objednávky, která by se nastavovala po potvrzení objednávky a zobrazovala místo order_id, které by mělo mít spíše funkci uvnitř systému.

Visit OpencartEx - Opencart extensions
Opencart rady a návody česky | Podpora Opencart

Active Member

Location - Olomouc, Czech Republic, Europe

Post by fleece » Tue May 11, 2010 6:05 pm

Problémem není samotná díra v číselné řadě, jen mě zajímá, proč a kdy zákazníci "stornují" objednávku. když si zboží dali do košíku a navíc už vyplnili dodací údaje či registraci. Snažím se jen analyzovat, co je k tomu může vést. Každopádně díky moc za reakce.

Newbie

Post by brunno.info » Wed May 12, 2010 6:17 pm

Podla mojho nazoru a skusenosti sa zakaznici zaregistruju, nahadzu si veci do kosika, preklikaju sa az k poslednemu kroku, aby vedeli, kolko ich to bude stat komplet. Vacsinou kvoli postovnemu.
Ja sam, a vela dalsich kamaratov to tak robime na zahranicnich eshopoch, kde az do posledneho kroku potvrdenia objednavky nie je uplne jasne, kolko bude stat napriklad postovne, a ci tam nie su skryte dalsie nejake poplatky.

Newbie

Post by Keert » Wed May 12, 2010 8:46 pm

No mě se to nějak nezdá tohle. Vždyť já mám v e-shopu odstupňované objednávky třeba i takto: 40 - 57 - 73

Přece není možné, aby 17 lidí vyplnilo formulář a ke konci a tam nic. :) Nebude to číslování nějak jinak? Mimo opencart používám také quickkart na dalších e-shopech a tam je to podobné...když někdo nakoupí tentýž den, objednávka se čísluje postupně. V dalším dnu to naskočí ze 1550 na 1720 :) Já myslím, že v tom bude něco jiného, ač je to s podivem jak to vlastně vzniká :/

Pokud by to ale opravdu bylo jak říkáte....nemohli by na tom nést svoji váhu např spam roboti, kteří se snaží odesílat formuláře apod.? Opravdu nic jiného mě nenapadá...protože přece není možné, aby tolik lidí vyplnilo formulář až do potvrzení a tam si to rozmyslelo.. ::)

New member

Post by fleece » Thu May 13, 2010 4:41 pm

Cenu počtovného raději uvádím vlevo vedle obchodních podmínek, jsou v podstatě jenom 2 sazby, takže je to jednoduché... I když s počítačovou a mentální gramotností našeho národa bych se nedivil, kdyby to dělali tak, jak říka brunno.

Každopádně bych nějak rád zjistil chování uživatelů na webu, asi začnu více studovat Google Analytics, neboť se mi nelíbí ani poměr návštěv a objednávek... Holt efektivní internetový marketing není sranda... :-)

Newbie

Post by vojtech25 » Sat May 15, 2010 3:40 am

Muzu se ciste pro orientaci zeptat, jaky mas na eshopu pomer navsteva/objednavka..?? Tedy kolik navstev pripadne na jednu objednavku...

Diky za info..

New member

Post by fleece » Sat May 15, 2010 4:17 pm

Tak jsem koukal do GA a vypadá to následovně:

Sledované období 05.04.2010 - 15.05.2010
Počet návštěv: 819
Počet objednávek: 102
Objednaných produktů: 107

Jedná se o specifický sortiment knih (osobní rozvoj), věřím, že u jiného typu zboží by čísla a poměr byly vyšší.

Newbie