Post by efishinsea » Tue May 21, 2024 11:30 pm

Trying to debug 2 issues.

First Issue:
If a known customer logs in and places an order, it seems to work fine.
  1. pick product, add to cart
  2. click cart or checkout
  3. select shipping method, enter payment info and checkout successfully

The same scenario with a *new* customer who isn't logged in and tries to create an account at checkout works the same way, but on step 3 the shipping methods are blank and trying to checkout results in a JS alert error "Warning: Shipping method required!" with no clear remedy for that customer to proceed.
Image

If this new customer first uses "ESTIMATE SHIPPING" on the view cart page *before* going to checkout then shipping methods do show up on the checkout page but if not, they don't and they are stuck and likely going to bail on the order.

Second Issue:

When using a browser's 'wallet' to auto-populate payment info at checkout, the payment fails.
Image

But if you manually type in the same information it will process without issue.

Some info in case it helps:
- Version 3.0.3.8 w/Journal 3
- Geo Zones are set and assigned to enabled shipping methods
- PayPal/Braintree payment gateway

Thanks for any feedback on these things.

Newbie

Posts

Joined
Sat Oct 23, 2021 7:54 am

Post by ADD Creative » Tue May 21, 2024 11:39 pm

Looks like the issue is with your modified checkout. Test with the default OpenCart theme and checkout.

www.add-creative.co.uk


Expert Member

Posts

Joined
Sat Jan 14, 2012 1:02 am
Location - United Kingdom

Post by paulfeakins » Wed May 22, 2024 6:35 pm

efishinsea wrote:
Tue May 21, 2024 11:30 pm
The same scenario with a *new* customer who isn't logged in
What customer groups have you got selected for those shipping methods?

UK OpenCart Hosting | OpenCart Audits | OpenCart Support - please email info@antropy.co.uk


User avatar
Guru Member
Online

Posts

Joined
Mon Aug 22, 2011 11:01 pm
Location - London Gatwick, United Kingdom

Post by efishinsea » Thu May 23, 2024 10:37 pm

We only have 1 customer group set and everyone belongs to it and "Approve New Customers" is set to NO.

Everything was working fine until we recently changed payment gateways from PayPal to Braintree, but other than that, nothing has changed.

Newbie

Posts

Joined
Sat Oct 23, 2021 7:54 am

Post by paulfeakins » Fri May 24, 2024 6:40 pm

efishinsea wrote:
Thu May 23, 2024 10:37 pm
Everything was working fine until we recently changed payment gateways from PayPal to Braintree, but other than that, nothing has changed.
Have you contacted the developers of the Braintree extension?

UK OpenCart Hosting | OpenCart Audits | OpenCart Support - please email info@antropy.co.uk


User avatar
Guru Member
Online

Posts

Joined
Mon Aug 22, 2011 11:01 pm
Location - London Gatwick, United Kingdom

Post by efishinsea » Sat May 25, 2024 9:10 pm

This is the one built into OpenCart and from a 3rd party.

- - - - -
Image

Newbie

Posts

Joined
Sat Oct 23, 2021 7:54 am

Post by straightlight » Sun May 26, 2024 7:26 am

efishinsea wrote:
Sat May 25, 2024 9:10 pm
This is the one built into OpenCart and from a 3rd party.

- - - - -
Image
Have you checked your geo zone settings as well as your system settings > store > edit store page in the OC admin?

Dedication and passion goes to those who are able to push and merge a project.

Regards,
Straightlight
Programmer / Opencart Tester


Legendary Member

Posts

Joined
Mon Nov 14, 2011 11:38 pm
Location - Canada, ON

Post by efishinsea » Sun May 26, 2024 8:29 am

Yes, of course I have. They are set and nothing I change in them changes anything on the checkout page.

Newbie

Posts

Joined
Sat Oct 23, 2021 7:54 am

Post by ADD Creative » Sun May 26, 2024 7:59 pm

Have you tried with the default OpenCart theme or contacted the developer of your checkout extension/theme?

www.add-creative.co.uk


Expert Member

Posts

Joined
Sat Jan 14, 2012 1:02 am
Location - United Kingdom

Post by efishinsea » Sun May 26, 2024 10:04 pm

Yes. the default checkout steps you through things one at a time so you have to enter your address before shipping options are available. I have reached out to the Journal team and haven't heard anything back yet, but I would guess this is something with their theme.

Newbie

Posts

Joined
Sat Oct 23, 2021 7:54 am

Post by efishinsea » Mon May 27, 2024 6:43 am

On the auto-filled payments not being accepted, I do see that the Braintree iframe is loading a credit card field with autocomplete="off" which seems to be causing the trouble. It will autocomplete, but the numbers show up in the incorrect order, and 3 of the digits are missing completely.

a theoretical example only:
( these numbers would not be accepted as a "card" number ) :

1234 5678 1234 5678

when added by autocomplete as something like:

123656 4781 234 5

which is baffling.

but if I remove the autocomplete=off property, it works fine...

and on any other forms that *do* have the autocomplete/autocorrect="off", it works fine there too.

Newbie

Posts

Joined
Sat Oct 23, 2021 7:54 am

Post by JNeuhoff » Mon May 27, 2024 5:22 pm

Try this payment extension on an OpenCart site, not using the Journal3 framework, the latter isn't even supported here, and has it own bugs.
Also, don't rely on the autocomplete attribute, it has known issues with some web browsers, especially with Safari on iMac/iPad systems.

Export/Import Tool * SpamBot Buster * Unused Images Manager * Instant Option Price Calculator * Number Option * Google Tag Manager * Survey Plus * OpenTwig


User avatar
Guru Member

Posts

Joined
Wed Dec 05, 2007 3:38 am


Post by ADD Creative » Mon May 27, 2024 5:42 pm

Check the card details stored in your web browser. I don't think web browser's store the 3 digit CVV.

As the iframe is generated by Braintree, there is probably not much you can do about it.

www.add-creative.co.uk


Expert Member

Posts

Joined
Sat Jan 14, 2012 1:02 am
Location - United Kingdom

Post by efishinsea » Fri May 31, 2024 9:50 pm

The Braintree method used here has autocorrect="off" in the CC field which still allows autofill to occur, but which returns the wrong number that ends up failing the validity check.

If a *test* Visa account # of 4012888888881881 is entered with autofill, the "formatted" version of that number with spaces is returned and is missing numbers.

entered card number : 4012888888881881
returned card number: 4012 8888 8818 1

Rather than simply preventing autofill, it allows it, botches the number and causes the payment method failure.

The issue seems to be with Firefox and payment details autofill, although it has failed in other browsers too for perhaps related reasons.

Newbie

Posts

Joined
Sat Oct 23, 2021 7:54 am

Post by ADD Creative » Fri May 31, 2024 10:42 pm

It's a Braintree/browser issue. See https://github.com/braintree/braintree-web/issues/239.

It may be fixed in later versions. OpenCart uses an old version.

www.add-creative.co.uk


Expert Member

Posts

Joined
Sat Jan 14, 2012 1:02 am
Location - United Kingdom

Post by efishinsea » Fri May 31, 2024 11:22 pm

Hmm. the last post to that 9 year old thread was 6 years ago...

Newbie

Posts

Joined
Sat Oct 23, 2021 7:54 am

Post by ADD Creative » Fri May 31, 2024 11:47 pm

OpenCart uses version 3.6.3 that was release in 2016.

www.add-creative.co.uk


Expert Member

Posts

Joined
Sat Jan 14, 2012 1:02 am
Location - United Kingdom
Who is online

Users browsing this forum: Amazon [Bot] and 55 guests