Post by stevesz » Sun Sep 15, 2019 10:42 pm

Quantity is 100 but cart behaves as if only 1 is on hand.
When I created the products 1 was entered as the qty. Then as the product details was being filled in it was changed to a higher number (between 20 and 100).
When a client is trying to buy more than 1 the cart reports not in stock. Date available is in the past. I've tried altering Subtract Stock which has no effect, same with Out Of Stock Status to say In Stock.

New member

Posts

Joined
Sun Sep 15, 2019 10:25 pm

Post by letxobnav » Mon Sep 16, 2019 9:03 am

Quantity is 100 but cart behaves as if only 1 is on hand
which is?

Availability date only controls if product is displayed at all.
substract stock only makes the stock quantity less if the product is ordered after the order reaches a certain status.
out of stock status is the text shown for stock when a product has no stock.

Crystal Light Centrum Taiwan
Extensions: MailQueue | SUKHR | VBoces

“Data security is paramount at [...], and we are committed to protecting the privacy of anyone who is associated with our [...]. We’ve made a lot of improvements and will continue to make them.”
When you know your life savings are gone.


User avatar
Active Member
Online

Posts

Joined
Fri Aug 18, 2017 4:35 pm
Location - Taiwan

Post by stevesz » Fri Sep 20, 2019 9:58 pm

"Quantity is 100 but cart behaves as if only 1 is on hand."

It should not tell me I'm out of stock when an order exceeds 1 and I have 100, which is what it does with every item.
I tried different things which is why I included that information.

New member

Posts

Joined
Sun Sep 15, 2019 10:25 pm

Post by stevesz » Mon Sep 23, 2019 3:47 am

At this point I got a very nicely functioning cart but for the fact that one can only order qty 1 of any product offered.
As soon as they order a higher qty it says not in stock. BTW, the inventory is much higher than 1.

New member

Posts

Joined
Sun Sep 15, 2019 10:25 pm

Post by by mona » Mon Sep 23, 2019 4:21 am

I am sure you can appreciate that Opencart by default does not do that. No version of Opencart, but including your version is always helpful.

Extensions installed that effect your cart or shopping restrictions?
Theme?

I am sure someone will be kind enough to take a look if you provide a web address.

Active Member

Posts

Joined
Mon Jun 10, 2019 9:31 am

Post by grgr » Mon Sep 23, 2019 1:49 pm

stevesz wrote:
Mon Sep 23, 2019 3:47 am
At this point I got a very nicely functioning cart....
Suggesting that you have made changes....?

If so, then no one is going to be able to help, rather, you will need to look at the changes that have been made or extension that have been installed.

Image Image Image Image Image Image Image Image


User avatar
Active Member

Posts

Joined
Mon Mar 28, 2011 4:08 pm
Location - UK

Post by letxobnav » Mon Sep 23, 2019 6:57 pm

check your product stock first as well as the stock of the options, both are checked in the cart.
And yeah, mentioning any modification you have, if any, would be nice.

Crystal Light Centrum Taiwan
Extensions: MailQueue | SUKHR | VBoces

“Data security is paramount at [...], and we are committed to protecting the privacy of anyone who is associated with our [...]. We’ve made a lot of improvements and will continue to make them.”
When you know your life savings are gone.


User avatar
Active Member
Online

Posts

Joined
Fri Aug 18, 2017 4:35 pm
Location - Taiwan

Post by stevesz » Tue Sep 24, 2019 3:12 am

check your product stock first as well as the stock of the options, both are checked in the cart.
Product on all products stock is much higher than 1. Orders with qty >1 fails on all products.
Not sure what stock of the options are, maybe that's the problem. All my options do is increase the price for larger sizes. (We are opening a nursery from our farm to sell plants, they come in different size pots.) There are no qty fields at all...
And yeah, mentioning any modification you have, if any, would be nice.
I've not made any, if that's what you mean.

New member

Posts

Joined
Sun Sep 15, 2019 10:25 pm

Post by stevesz » Tue Sep 24, 2019 3:30 am

grgr wrote:
Mon Sep 23, 2019 1:49 pm
stevesz wrote:
Mon Sep 23, 2019 3:47 am
At this point I got a very nicely functioning cart....
Suggesting that you have made changes....?
No programming changes, simply saying it's looking nice, but is not usable due to issue.

If so, then no one is going to be able to help, rather, you will need to look at the changes that have been made or extension that have been installed.
Version 3.0.3.2 https://nursery.growpermaculture.com

OK, get it. Some extensions were installed by default all enabled ones are:
MODULES
Account
Banner 1
Carousel - Home Page
Featured - Home Page
HTML Content - Home Page
Slide Show - Home Page
Store

PAYMENTS
Cheque / Money Order
Cash On Delivery
Free Checkout
PayPal Payments Standard

I see there are ones that are installed but not enabled, and I'm removing all that are not in use, and will test after that and report back. (After restarting.)

New member

Posts

Joined
Sun Sep 15, 2019 10:25 pm

Post by by mona » Tue Sep 24, 2019 3:41 am

Ok - no you do not need to do that

thank you for providing all the information by the way

all of those are DEFAULT -
when we asked about extensions and modifications we mean NON-DEFAULT - purchased / free
downloaded after opencart installation ..

make sure BOTH the product and the options have stock ..

Attachments

Screen-Shot-2019-09-23.png

Screen-Shot-2019-09-23.png (88.96 KiB) Viewed 1333 times

Screen-Shot-2019-09-23a.png

Screen-Shot-2019-09-23a.png (81.41 KiB) Viewed 1333 times


Active Member

Posts

Joined
Mon Jun 10, 2019 9:31 am

Post by stevesz » Tue Sep 24, 2019 8:10 am

all of those are DEFAULT -
when we asked about extensions and modifications we mean NON-DEFAULT - purchased / free
downloaded after opencart installation ..
Hehe. OK, no way of really knowing. :) They got removed after my last post. OpenCart was installed via a function from the host Inmotionhosting.
make sure BOTH the product and the options have stock ..
Yeah, here's the thing I don't have a QTY field in my options. My options are the sizes of pots. I see your screenshot says Qty. Mine says 4 inch, 1 gal, 5 gal, 7 gal.
I've only been tracking my qty from stock qty. Though needing to enter qty in two places is kind nuts. :( I wonder how that works, are all sizes added up the stock qty? I'm open to replacing Weight with QTY if it must be there. Or, some way of having different size pots with different prices.
@mona Thanks for your constructive help! :)

New member

Posts

Joined
Sun Sep 15, 2019 10:25 pm

Post by by mona » Tue Sep 24, 2019 9:10 am

your welcome ..

would you mind taking a screenshot of your ‘options' that you say has no quantity field ..

Active Member

Posts

Joined
Mon Jun 10, 2019 9:31 am

Post by stevesz » Tue Sep 24, 2019 11:29 am

A bit tricky. But its very simple, I made it say size instead of, I'm guessing it was, quantity. The first column is named size and has the sizes I told you about.

New member

Posts

Joined
Sun Sep 15, 2019 10:25 pm

Post by letxobnav » Tue Sep 24, 2019 4:56 pm

For options which subtract stock you need to manage those as well.

so if you sell white and black shirts:
you have 3 white shirts, you put 3 in option white with subtract stock enabled
you have 5 black shirts, you put 5 in option black with subtract stock enabled
you put 8 in shirts under data with subtract stock enabled

so when an order for 2 white shirts and 3 black shirt is fulfilled, it substracts 2 from option white, 3 from option black and 5 from shirts.
resulting in
1 white shirt
2 black shirts
3 shirts

the stock check on options in the cart is negative if you have subtract set to yes and not enough stock for the cart line item.

Crystal Light Centrum Taiwan
Extensions: MailQueue | SUKHR | VBoces

“Data security is paramount at [...], and we are committed to protecting the privacy of anyone who is associated with our [...]. We’ve made a lot of improvements and will continue to make them.”
When you know your life savings are gone.


User avatar
Active Member
Online

Posts

Joined
Fri Aug 18, 2017 4:35 pm
Location - Taiwan

Post by stevesz » Tue Sep 24, 2019 8:56 pm

I really appreciate your attempt to help but you missed my last couple of replies where I point out that there is no Quantity under option, mine has Size _instead_. What I need help with, I suppose, is how to add a Quantity field to options, or replace Weight with Quantity as I must be able to specify Size on every product. And as it happens I don't need a Weight field.
If its not clear yet, I am a complete newbee to opencart and am not familiar yet with all the the possibilities and limitations of it.
I'm now hoping that I don't have to create a completely new product for every size I have as it will make the cart a lot less streamlined.

To recap, I have plants that come in different size pots each size having a different price. Not knowing enough about how to accomplish offering different sizes I made Options track Size. Now I'm learning that Quantity needs to be in two places so I need to figure out how to still have the same functionality.

You can check it out at https://nursery.growpermaculture.com, add a product to the cart and you can see how I made options track Size of pots, then make the quantity larger than 1. EVERY product has a much higher number than 1 in stock, but as I've been learning the problem I reported is the now a missing Quantity field. So how can I have different size pots for each plant and still have quantity as well? My idea is to replace Weight to now be Quantity but hey since I clearly don't know enough about the flexibilities of opencart that may or may not be possible, which means I would need to start over from scratch.

New member

Posts

Joined
Sun Sep 15, 2019 10:25 pm

Post by by mona » Tue Sep 24, 2019 9:41 pm

I am not sure why you have no qty field in options tab of products ..
Whatever you have done is not necessary and moreover has broken your cart.
Your set up is simple .. with default opencart

You create the option of POT SIZE in OPTIONS
with a list of all the pots
You then add those relevant POT SIZE options into the PRODUCT

In your case - weight - this could be liter value and just change the text in the language files ..

You then add the quantity available of each option in the Options tab of PRODUCT

So I asked for a screenshot, because I understand what you are trying to achieve, but I am lost as to why you did not do it that way.

What I think you have not seen is the OPTIONS section ..

Attachments

Screen-Shot-2019-09-24.png

Screen-Shot-2019-09-24.png (84.01 KiB) Viewed 1208 times


Active Member

Posts

Joined
Mon Jun 10, 2019 9:31 am

Post by stevesz » Tue Sep 24, 2019 10:26 pm

@mona
You create the option of POT SIZE in OPTIONS
with a list of all the pots
You then add those relevant POT SIZE options into the PRODUCT
That is exactly what I did.
Interestingly when you tell it to not deduct qty then it does not show qty under edit product. Once I changed it back from that test, qty shows up again. So now all should be OK. Thanks again for your help! All should be fine now.

New member

Posts

Joined
Sun Sep 15, 2019 10:25 pm

Post by stevesz » Tue Sep 24, 2019 11:32 pm

Actually, if I may, a followup question: So there is two locations with the quantity, one under options for, for example, different product sizes, as it is in my case. The other location is under data. What are the relationships here? I usually have three sizes each with their quantity. How do I properly start filling in the quantities?
And how will the different fields be deducted?
It seems to me that the quantity for each size would count down, but it still leaves the question of the quantity under data. Help for that field would be handy, as some other fields help that are not very descriptive simply indicating comma separated. I also noticed that filling the quantity for three sizes with 30 in each did not update the data-quantity field.

New member

Posts

Joined
Sun Sep 15, 2019 10:25 pm

Post by by mona » Wed Sep 25, 2019 9:36 am

Opencart is a multi purpose cart
in your case you see the simple - add them together - in others T-shirts 5 sizes 6 colours - so adding would be duplication ..
Others require stock per item - laptop for example ..

Opencart allows for / suits both ..
AND IT WILL REDUCE BOTH - 1 item and 1 option (assuming you set to reduce)

Re stock deduction
The cart will automatically reduce both options and data stock at the point you set in SYSTEM => SETTINGS => options tab scroll down to checkout - you need to set Order Status / Processing Order Status ( and Complete Order Status)

This allows you to control when the stock is deducted - manually when you have received payment or automatically when it is ordered .. automatically is order status and process order status the same

Product Data Quantity - in your case : set the data to some figure that you want to notice it when you need to - or do not subtract.
At some point you might look into a module that adds option quantity to product list


and if I may - please ask new questions in new topics and adding [solved] to the title both helps the community as well as us ..

Active Member

Posts

Joined
Mon Jun 10, 2019 9:31 am
Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests