Page 1 of 1

email stopped working!!

Posted: Thu Oct 07, 2010 5:57 pm
by gmoussa73
when a customer places an order an email goes to their email address and suddenly it stopped ....also when a customer sends an email from the contact form it does not reach..i use v1.4.9.1 and i enabled mail from admin and it used to work then suddenly stopped...i tried sending a newsletter,it worked...what seems to be the problem????? the weird thing also is...when i update the order it sends an email if i check notify before updating the order history? and it also shows that the customer is notified when order were placed????????????? any help plz?

Re: email stopped working!!

Posted: Fri Oct 08, 2010 6:58 pm
by gmoussa73
anyone? anything? please help guys........i searched lots of posts in the forum but none of it solved my problem.....can someone tell what configurations i should have and which files? what are the default files and pathes? this is urgent.................

Re: email stopped working!!

Posted: Fri Oct 08, 2010 7:28 pm
by gavin m
Are you seeing any errors in error log? (System>Error Log in the admin area of your store.)

Re: email stopped working!!

Posted: Sat Oct 09, 2010 7:12 am
by gmoussa73
hey gavin thanx for replying...........no....no errors in log after trying to use the contact form or when placing order or when a new customer registers.........no emails sent at all..i am using the 'mail' option and it used to work perfectly ,the only thing that works now is when i modify the order and choose to notify the customer,then it sends....and by the way ...when i open the order to edit i find that the customer was notified of the placed order but in actual....no mail was sent when order placed :(
what to do now,help....

Re: email stopped working!!

Posted: Sat Oct 09, 2010 3:54 pm
by gavin m
When you say you have 'mail' option, do you mean it's set to 'Mail' and not 'SMTP' on the 'System>Mail' tab in the admin?

Stuff that has caused these problems previously are special characters in store name (ampersand for example '&') and I believe there was a problem with hashes in email (-) but I think that actually failed validation so they wouldn't be able to register.

I suggest doing some tests where you know the email will not appear, then raise a ticket with your host and ask them for a copy of whatever log will contain the email logs for the period of time you ran your tests and post them here. That way people can have a better idea of what is happening as at the moment it's a bit like looking into a crystal ball.

Re: email stopped working!!

Posted: Sat Oct 09, 2010 5:52 pm
by gmoussa73
man...i don't know whats going on? i configured the mail to smtp and still no result...at the error log from admin there are no errors.....ok, so why when updating the orders it sends email but nothing else? that means the email is working somewhere and not working in somewhere else??? i asked the host if they can send me a log as you said ....i have now the header for a successful email sent only when order is updated...could it help to diagnose the problem???

Re: email stopped working!!

Posted: Mon Oct 11, 2010 4:02 am
by gmoussa73
well...been a couple of days around and i couldn't find a solution.....either i would re-install and loose all my work...or use another cart................tha's frustrating,don't know what to do????