Post by art123 » Wed Dec 23, 2015 12:44 pm

Hi,

I have issues with my quantities. As they seem to be acting erratically.

Sometimes when I sell an item, the quantity isn't subtracted. Even though Product: Subtract quantity is set to yes (for all products), and the Settings: Subtract stock when status is Processing. However, sometimes the stock quantity is subtracted, and sometimes it isn't. What is the reason for this?

Also, sometimes the quantities just randomly change. For example, a product may go from having quantity 5 to quantity 6, or go from having quantity 3 to having quantity 2. What is the reason for this?

I am the only one who has the login password, and it is a 15+ character password with uppercase, lowercase, numbers, and special characters. So, I am the only person which can login.

Thanks

New member

Posts

Joined
Thu Jul 31, 2014 8:28 pm

Post by Qphoria » Thu Dec 24, 2015 6:08 am

2.x is a possibly bugged with stock updates.

Here's the logic (if I remember correctly):

1. If item goes from new to any order status id that is checked in the "processing" or "completed" statuses, it will subtract.
2. If item goes from new to any order status id that IS NOT checked in "processing" or "completed" it will NOT subtract.
3. If the admin changes the stock status from the admin side to one of the order status ids in the "processing" or "completed" lists, I think this doesn't work and may be a bug.

So it should work fine for live payments like credit card processors that set the status to Processing.
But if your order goes pending, then the stock will never update.

I haven't confirmed this all the way, just observed behavior.

Image
Donate!|OpenCart Basics|GeoZones
Image


User avatar
Administrator

Posts

Joined
Tue Jul 22, 2008 3:02 am

Post by art123 » Sat Dec 26, 2015 2:58 am

Hi,

It doesn't work fine with live payments.

I noticed another problem with the quantity. I had 4 products in stock and sold 1. So, the stock quantity should have been automatically updated to 3. However, when I logged in to my Opencart Admin the stock quantity was 1. Therefore, Opencart subtracted 3 rather than 1.

Therefore, there is a definite bug with the Opencart automatic quantity updates. As I have noticed at least three issues with the quanties.

Other product quantities I noticed were:

1. Without selling an item, the quantity of products randomly changes. For example, Product A has a quantity of 3, then next time I login to Opencart it has changed to 4 or 2 etc.

2. When I sell an item, sometimes the quantity isn't subtracted. Even though I set all products subtract quantity to yes, and the Settings: Subtract stock when status is Processing.

Does anyone know how to fix these issues?

Thanks

New member

Posts

Joined
Thu Jul 31, 2014 8:28 pm

Post by Time111 » Sat Sep 17, 2016 2:34 am

Hi,

Im facing same issue if i manually put any product stock to 0 after some days its back to 3 or 4 anything, anybody got the answer on how to solve it.

Subtract Stock is active in my settings.

~Time
OC 2.0.3.1.

New member

Posts

Joined
Tue Aug 11, 2015 7:46 am

Post by paulfeakins » Mon Dec 16, 2019 8:10 pm

We're seeing a similar, possibly related issue where our client's stock levels suddenly increase.

This is in 3.0.2.0 and there are lots of extensions such as Product Extra.

We've added a trigger on the database when quantities change either in the product or product option table and have managed to compare this to the HTTP access logs.

We've found that at times where we know stock levels have jumped, we're seeing requests in the admin to the product/edit controller with product_id=0 which obviously isn't correct as there's no such product.

I guess no one got to the bottom of the issue described above?

For quick, professional OpenCart support please email info@antropy.co.uk


User avatar
Guru Member

Posts

Joined
Mon Aug 22, 2011 11:01 pm
Location - Reigate, Surrey, United Kingdom

Post by paulfeakins » Mon Dec 23, 2019 8:46 pm

paulfeakins wrote:
Mon Dec 16, 2019 8:10 pm
I guess no one got to the bottom of the issue described above?
Well, one of my developers did eventually and it made us kick ourselves:

In System>Settings>Option, under "Complete Order Status", only "Complete" and "Shipped" were ticked, but our client was using some other statuses called "Processed" or "Wholesale Shipped" which also signified to them that orders were sent. But because they weren't ticked, when orders had this status, the stock levels of the products in them were not being deducted.

It seems for our issue, this has solved the problem, although not sure if it is the same as the one described above.

For quick, professional OpenCart support please email info@antropy.co.uk


User avatar
Guru Member

Posts

Joined
Mon Aug 22, 2011 11:01 pm
Location - Reigate, Surrey, United Kingdom

Post by iamdondani » Mon Jul 13, 2020 10:03 am

Hello all,

I have the same problem describes on the original post here, any news about the solution for this bug? Thank you

Newbie

Posts

Joined
Sun May 31, 2020 8:42 am

Post by paulfeakins » Mon Jul 20, 2020 5:42 pm

iamdondani wrote:
Mon Jul 13, 2020 10:03 am
I have the same problem describes on the original post here, any news about the solution for this bug? Thank you
Yes, I described it above.

But if you need urgent help you could pay a developer such as ourselves or post a job in the Commercial Support Forum.

For quick, professional OpenCart support please email info@antropy.co.uk


User avatar
Guru Member

Posts

Joined
Mon Aug 22, 2011 11:01 pm
Location - Reigate, Surrey, United Kingdom
Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 41 guests