Post by jrs91 » Thu Mar 10, 2016 8:16 pm

Hi,

I'm using Opencart 2.1.0.1 and cannot get the inbuilt Google Base extension to write products to the google_base.xml file

I have checked and there are no products included in the file.

HELP PLEASE!

Regards

John

New member

Posts

Joined
Fri Sep 04, 2015 6:58 am

Post by daveyoi » Fri Mar 11, 2016 5:54 am

The google base feed doesn't create a file, once enabled the XML is generated as you hit the Data Feed URL. You can just use that link as the source of your feed in the merchant centre.

The feed url is http://www.yoursite.com/index.php?route=feed/google_base

Image
Tristar Web Solutions


New member

Posts

Joined
Sun Oct 05, 2014 2:38 am

Post by jrs91 » Fri Mar 11, 2016 3:29 pm

Hi

When I use that link it uploads successfullu but there are no products?

Regards

New member

Posts

Joined
Fri Sep 04, 2015 6:58 am

Post by ElmTree » Sat Mar 26, 2016 4:54 pm

I have the same problem. No products show on the feed just the rss heading. I have reinstalled the google base extension, but still the same. Can anybody help as to where I am going wrong. Thanks

Code: Select all

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?><rss version="2.0" xmlns:g="http://base.google.com/ns/1.0">  <channel>  <title>Elm Tree Gifts</title>  <description>Elm Tree Gifts - Perfect Gifts For Perfect People</description>  <link>http://www.elmtreegifts.co.uk/</link>  </channel></rss>

Newbie

Posts

Joined
Tue Mar 22, 2016 3:37 pm

Post by ElmTree » Sun Mar 27, 2016 11:05 pm

Fixed.

To get the Google base RSS file full of products you will need to download and install the Google Category list from here https://support.google.com/merchants/an ... 0081?hl=en choose the taxonomy with numeric IDs in Plain Text file. Once you have downloaded you will need to install the file to your opencart installation. Go to the Googlebase set up page. admin|feeds|googlebase. Click on the green import button at the top right and select the file you have just saved.

Once you have done that you then need to match your categories to the Google category list. Type in the google category box a google category which matches your shop category. Then move down to the next box and select your shop category. Once you have done this click on the blue add category button to store the match.

If you have another look at your feed you should see your products listed for the category selected. Repeat the above for all other categories. I selected just my top level categories as you will end up with duplicate items and google dosn't like them.

Newbie

Posts

Joined
Tue Mar 22, 2016 3:37 pm

Post by frederickliew » Tue Apr 05, 2016 1:32 am

Hi ElmTree

I followed your method, download the taxonomy text file and install to my opencart 2.1.0.2.
But I got errors, please see attached file

help please

Regards

Attachments

googlebaseissue.jpg

googlebaseissue.jpg (350.63 KiB) Viewed 5540 times


Newbie

Posts

Joined
Tue Apr 05, 2016 1:00 am

Post by dochsa » Fri May 06, 2016 2:58 am

Hi All,

I'm getting the following error:
Notice: Array to string conversion in /home/dochsa/public_html/catalog/controller/feed/google_base.php on line 9

Any ideas?

www.dochsa.com

Donovan

Newbie

Posts

Joined
Sat Dec 19, 2015 1:45 am


Post by jrs91 » Sun May 08, 2016 3:51 am

Hi

I have added the categories however only 17 of the items are uploading.

I am really stuck what to do. It also says there is an XML formatting error.

Please help.

Regards

John

New member

Posts

Joined
Fri Sep 04, 2015 6:58 am

Post by Cue4cheap » Sun May 08, 2016 8:00 am

jrs91 wrote:Hi

I have added the categories however only 17 of the items are uploading.

I am really stuck what to do. It also says there is an XML formatting error.

Please help.

Regards

John

What is your site's URL for google base? My bet is you have HTML in your descriptions that it is choking on but I can't for a fact state that without looking at your feed.

Mike

cue4cheap not cheap quality


Active Member

Posts

Joined
Fri Sep 20, 2013 4:45 am

Post by jrs91 » Sun May 08, 2016 1:10 pm

Hi

The url is https://www.contemporaryspaces.co.uk/in ... oogle_base

Thank you so much

Regards

John

New member

Posts

Joined
Fri Sep 04, 2015 6:58 am

Post by Cue4cheap » Tue May 10, 2016 3:26 am

Ok.... I looked at this again.....

<description><![CDATA[<p><span style="font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0);">The Baird TV Stand With Cupboard is a lovely piece which is extremely heavy duty. Not only can it be used as a TV stand but it may also be used as a sideboard. There is also a storage cupboard to help keep things tidy.</span></p><p><span style="font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0);"><br>The shelves are made from robust French Oak which has been hand picked, sanded and finally buffed to a beautiful smoothness. 3mm thick mild steel and industrial grade bolts and washers hold everything together.</span></p><p><span style="font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0);"><br></span></p><p><span style="font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0);">We can make this item to any size with any of the stain options (Rugger Brown shown) available. Please contact us for any amendments you may wish to make to the item.</span></p><p><span style="font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0);"><br></span></p><p><span style="font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0);">As with any oak wood product over time you may see surface cracks appear. If you would like to avoid this happening please let us know you would like Prime Oak to be used.</span></p><p><span style="font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); font-weight: bold;"><br></span></p><p><span style="font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); font-weight: bold;">Dimensions</span></p><p><span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana; line-height: 1.42857;"><br></span></p><p><span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana; line-height: 1.42857;">Length 120cm x Depth 30cm x Height 60cm&nbsp;</span></p>]]></description>

You do have a lot of junk in your descriptions but right now my xml reader is choking and will not load your page... I would say there has to be something in one of your descriptions that is choking but unless I can get yours to load I can't...

I would look for some microsoft characters like that - that ms excel makes into a double like -- and that is one google will choke on...
IF I can find out why the parser will not work I'll look at your site again.

Mike

cue4cheap not cheap quality


Active Member

Posts

Joined
Fri Sep 20, 2013 4:45 am

Post by Cue4cheap » Tue May 10, 2016 4:18 am

The error I get is:
An invalid character was found in text content.
Line: 1 Character: 1132
Looking at the last product that it shows:
https://www.contemporaryspaces.co.uk/po ... uxe-cube-4
The description has:
<description><![CDATA[<p style="margin-bottom: 9px; padding: 0px; border: 0px rgb(221, 221, 221); font-size: 13px; vertical-align: baseline;"><span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana;">This cube 4 set includes a glass topped table, four armchairs with extendable back rests and four footstools.&nbsp;</span><span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana;">The Luxe Cube 4 set is&nbsp;</span><span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana;">manufactured</span><span style="color:

Not anything I see right off but a LOT of CSS mixed into your descriptions. Also a lot of oddly placed CSS.

Like between "...Cube 4 set is..." and "manufactured" there is
&nbsp;</span><span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Verdana;">

My bet is something in all this is being read by google and choking it....

Mike

cue4cheap not cheap quality


Active Member

Posts

Joined
Fri Sep 20, 2013 4:45 am

Post by jrs91 » Tue May 10, 2016 10:23 am

Hi Mike

Thanks for looking into it.

What would your advice be to fix this?

Regards

John

New member

Posts

Joined
Fri Sep 04, 2015 6:58 am

Post by Cue4cheap » Wed May 11, 2016 8:41 am

jrs91 wrote:Hi Mike

Thanks for looking into it.

What would your advice be to fix this?

Regards

John
The first I would remove all of that css and any html on that product. I would look to see if it makes it further. If it DOES make it further then I would then put part of your description back in and try again. If it chokes remove some more of the description and try again... Meaning you'll need to narrow down what part is causing google to choke.

My descriptions have almost no CSS and HTML... I found it causes a lot less problems. (This is actually my real advice).

Mike

cue4cheap not cheap quality


Active Member

Posts

Joined
Fri Sep 20, 2013 4:45 am

Post by jrs91 » Wed May 18, 2016 8:26 pm

Hi

I am trying to work out how to fix this.

It really is problematic and I'm struggling and losing lots of sales.

New member

Posts

Joined
Fri Sep 04, 2015 6:58 am

Post by MariOiraM » Fri May 27, 2016 7:45 pm

Regarding googe base feed, i will post my question here.

So, how to modify google base feed (oc 2.0.1.1) to show only products with price above 20€ (for an example)

Is this doable?

Thanks, grazie, danke,
Regards,

Unior orodje | Makita orodje| Dewalt orodje


New member

Posts

Joined
Sun Apr 19, 2015 12:40 am

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest