Post by inactiveaccount9912 » Sun Mar 11, 2012 4:20 am

Ce este OpenCart?

Opencart este un program web , o platforma gratuita si opensource pe care puteti creea un magazin online.

Ce trebuie sa am pentru a-mi putea creea un magazin online utilizand opencart?

Un domeniu (ex: http://www.magultau.ro) si un cont de gazduire web pe un server Apache sau Windows IIS care sa indeplineasca urmatoarele conditii:
Sa aiba instalate: PHP 5+ , MySQL
Setari PHP: Register Globals: Off | Magic Quotes GPC: Off | File Uploads: On | Session Auto Start: Off
Extensii: MySQL: On | GD: On | cURL: On | ZIP: On

Cel mai bine este ca inaintea alegerii unui cont si a unei companii de gazduire , sa ii intrebati daca serviciile mentionate mai sus sunt disbonibile.

Cum instalez opencart?

Unele servicii de gazduirea ofera posibilitate de instalare a unor platforme populare (prin care se poate afla si opencart) din control panel-ul pachetului dvs de hosting. Un exemplu al unui astfel de serviciu este Softacoulos.Ca sa instalati opencart prin Softacoulos , in control panel , faceti click pe acest link , iar apoi din lista de programe selectati opencart. Completati cele cateva campuri cerute cu datele dorite de dvs si opencart este instalat.
Personal, eu nu recomand aceasta solutie deoarece de multe ori au fost probleme cu programul dupa instalare, probleme care nu le-am intampinat dupa o instalare manuala.

Instalare Manuala

Primul pas este sa descarcati opencart , preferabil ultima versiune. Pentru a descarca opencart , vedeti linkul Download din meniul de sus al acestei pagini.
Majoritatea conturilor de gazduire shared va ofera accesul la contul dvs prin control panel whm sau direct admin (altele mai rar). Le vom numii pe toate cpanel.
Urmatorul pas este creare unei baze de date. Va logati in cpanel si gasiti sectiunea Baze de date mysql. Acolo creati o noua baza de date cu ce nume doriti dumneavoastra. Apoi creati un utilizator de baza de date, si atribuitii o parola. In continuare atribuitii bazei de date nou create, utilizatorul nou creat cu permisiuni complete (selectatile pe toate).
Pasul urmator este urcarea fisierelor descarcate pe server. Desii acest lucru se poate realiza si prin managerul de fisiere din control panel , este mai bine sa o faceti prin ftp.
Daca nu aveti deja instalat un client ftp , va recomand FileZilla, este gratuit si foarte practic, pentru download faceti cautare pe google.
Logativa in clientul ftp la situl dvs cu parola si usenameul primite la crearea contului de gazduire.
Extrageti arhiva descarcata de pe opencart.com si uploadati fisierele din interiorul folderului upload in folderul public al sitului dvs (in ftp il puteti identifica sub numele de public_html, sau www, sau httpdocs).
Accesati situl dvs in navigator. Ve-ti fii redirectional spre pagina de instalare , de acolor urmati instructiunile pana la finalizare. La pagina de conectare baza de date , introduceti numele bazei de date pe care a-ti creat-o mai devreme, usernameul si parola care le-ati creat si atribuit bazei de date.
Dupa ce instalarea a fost finalizata stergeti folderul install din interiorul folderului public.

Cum pot administra magazinul meu?

Daca instalarea a decurs cu succes , pentru accesarea partii de administrare a magazinului dvs, in navigator, introduceti adresa magazinului dumneavoastra si adaugati /admin la sfarsit (ex: magultau.ro/admin). Logativa cu usernameul si parola pe care le-ati ales la instalare pentru admin.
Ve-ti observa ca magazinul dumneavoastra , atat partea de administrare cat si partea publica (frontend) sunt in limba engleza. Pentru instalarea limbii romane, urmati acest link , descarcati si extrageti arhiva , apoi urmati instructiunile de instalare din fisierul txt .

Setarile magazinului

Vom presupune in continuare ca ati instalat si setat limba romana cu success.
In admin , navigati din meniul de sus la sistem > setari. Pentru magazinul principal , faceti click pe editare. Aici puteti introduce date esentiale despre magazin, si puteti seta cum va functiona magazinul.
Primul tab se numeste General: Aici setati numele magazinului, adresa, proprietarul , emailul si telefonul. Majoritatea informatiilor din aceasta pagina, vor fii afisate in pagina de contact si vor fii folosite la printarea proformelor.
Al doilea tab numit Magazin: Aici setati titlul magazinului (va aparea in prima pagina in bara de titlu a browserului - si va fii indexat de motoarele de cautare), meta descriere, deasemenea activa pentru prima pagina.Puteti selecta template-ul principal al magazinului daca aveti mai multe instalate. Ultima setare este aspectul implicit care este recomandat sa fie selectat cel Default (sau implicit).
Urmatorul Tab, Localizare: Aici setati localizarea magazinului online , tara, judet, limba administrare si limba catalog, moneda principala a magazinului , clasa de lungime si clasa de greutate folosite.
Tabul Optiuni: Unul dintre cele mai importante. Aici puteti seta lucruri de care se intreaba foarte frecvent pe forum. Deci consultati bine acest formular de setari inainte sa intrebati de anumite posibilitati oferite de magazin. In traducerea pentru opencart 1.5.1.3 si cea pentru 1.5.2.1 , pentru fiecare optiune am introdus si o scurta explicatie pentru a intelege ma bine despre ce este vorba.
Setari importante care se pot efectua aici: Numarul de produse afisate pe pagina in catalog, daca preturile vor fii afisate cu sau fara taxe, grupul implicit al clientilor, daca vizitatori vor putea vedea preturile sau vor fi nevoiti sa se autentifice inainte, statusul pentru stocul terminat, statusul pentru comenzile finalizate, daca se permit opinii sau nu (daca este setat nu , in catalog , pe pagina produsului nu va mai exista tabul opinii), si cel mai important: Daca vizitatori pot plasa o comanda fara a fii nevoiti sa creeze un cont.
Tabul Imagini: In acest tab puteti seta logo-ul magazinulul dvs (si iconita) si dimesinuile imaginilor in anumite instante(pagina produsului, cosul de cumparaturi, pagina de categorii etc.). In pachetul de limba romana pentru ultima versiune de opencart am incercat sa explic fiecare instanta la care setati dimensiunile imaginilor.
Tabul Email: Aici puteti seta prin ce protocol magazinul dvs va trimite emailurile si setarile aferente. Acest subiect a mai fost discutat in forum, deci daca aveti probleme cu functionarea prin protocolul 'mail'(php mail) cautati in forum cu se poate seta prin protocolul SMTP.
Tabul Server: Aici puteti seta ca magazinul dvs sa foloseasca ssl daca aveti un certificat instalat, tot de aici puteti pune magazinul in modul mentenanta (puteti face acest lucru can dvs inca mai lucrati la setarile magazinului, si doriti ca in acest timp, magazinul sa nu fie disponibil pentru vizitatori, in schimb ei vor vedea un mesaj care ii informeaza ca situl este in mentenanta. Insa dumneavoastra, ata timp cat sunteti logat in admin, puteti sa vedeti situl normal.). Tot de aici puteti activa seo url(inainte sa le activati de aici, in clientul dvs ftp redenumiti fisierul .htaccess.txt in .htaccess).Alte setari importante in acest tab: Afisare si logarea erorilor: Este cel mai bine in opinia mea, sa aveti afisarea oprita insa logare erorilor sa fie pornita. In acest mod , daca sunt erori, dumneavoastra le puteti vede in admin > siste > log de erori, insa acestea vor fii transparente pentru vizitatori.

Inserarea / Editarea unei monezi:

Pentru Inserarea Unei noi monezi, in admin , navigati la sistem > localizare > monede.
Faceti click pe butonul Inserare. Acum completati formularul in module urmator:
* Titlul Valutei: Lei Romanesti
* Codul: RON
Simbol Stânga:
Simbol Dreapta: Lei (sau RON - asigurativa ca lasati un spatiu in acel camp inainte sa introducet sibolul, adica apasati space o data si apoi scrieti simbolul Lei sau Ron )
Locurile Decimale: 2 (se refera la numarul de zecimale in pret)
Value: 1 (setati 1 daca moneda principala a magazinului dvs va fii leul)
Status: Activat
Si salvati.
Acum, daca doriti ca leul sa fie moneda implicita a magazinului, in admin navigati la sistem > setari > localizare si setati leul ca moneda implicita.
Acum reveniti la sistem > localizare > monede si editati valorile celorlalte monede sau stergetile daca doriti ca magazinul dvs sa afiseze preturile doar in lei.

VOM COTINUA IN ZILELE URMATOARE.

Expert Member

Posts

Joined
Fri May 14, 2010 2:36 am

Post by mariusene » Tue Mar 13, 2012 4:51 pm

1. Salut ideea ca cineva s-a hotarat sa explice in amanunt cam cum sta treaba cu OpenCart.
2. Am si eu o intrebare (mai mult sau mai putin frecventa): cum setez o valoare minima pentru o comanda si textul de avertizare, care sa apara atunci cand vrei sa incepi finalizarea comenzii, daca valoarea comenzii este sub aceasta suma minima?

Image


New member

Posts

Joined
Fri Jul 08, 2011 2:44 am

Post by mitel » Sun Mar 25, 2012 8:41 pm

Salutare, am hotarat sa fac un magazin online, cu ajutorul lui opencart, intrebarea mea este care dintre variantele disponibile in sectiunea de download ar fi cea mai nimerita pentru un store cat mai stabil, in limba romana?... desigur.... :ponder:

http://www.sette.ro/


User avatar
New member

Posts

Joined
Mon Dec 12, 2011 4:37 am

Post by inactiveaccount9912 » Sun Mar 25, 2012 9:44 pm

Ultima versiune.

Expert Member

Posts

Joined
Fri May 14, 2010 2:36 am

Post by mitel » Sun Apr 08, 2012 9:15 pm

Multumesc, am o problema....sunt nob :choke: in domeniu, am instalat opencart pe server, am urmat toti pasii de mai sus...dar la cautare pe google nu imi apare site-ul... ??? .....unde am gresit?..pls help :-[

http://www.sette.ro/


User avatar
New member

Posts

Joined
Mon Dec 12, 2011 4:37 am

Post by inactiveaccount9912 » Sun Apr 08, 2012 10:44 pm

Trebuie inscris site-ul in google, nu va aparea de la sine.

Expert Member

Posts

Joined
Fri May 14, 2010 2:36 am

Post by utzy » Wed Apr 18, 2012 3:20 am

Va salut. Am facut un magazin pe tema Yocolor, modificata de mine atit cit m-am priceput. Totusi as vrea ca site-ul sa fie in principal de prezentare dar sa contina si magazinul. Imi puteti da vreun exemplu, link, orice idee e binevenita, inclusiv vreo tema de genul asta? Multumesc anticipat !

User avatar
Active Member

Posts

Joined
Fri Nov 25, 2011 5:59 am

Post by dorustefan » Wed Apr 18, 2012 3:08 pm

Salut,
Vreau sa fac un site(magazin online) pe platforma open cart si am cateva intrebari ,daca cineva poate sa ma ajute, multumesc anticipat.
Am deja un magazin online,nu stiu pe ce platforma este,facut de o cunostinta, dar nu sunt multumit de design si am o problema cu afisarea imaginilor produselor pe site .Adica imaginile incarcate provin din mai multe surse-furnizori- si au formate si rezolutii diferite iar pe site ele se afiseaza numai in forma 800*800.
Intrebari:
1. Se poate sa fac site pe open cart si apoi sa mut continutul site-ului existent pe site-ul nou opencart, sau trebuie sa incarc continutul de la zero?
2. In opencart voi avea aceeasi problema cu dimensionarea imaginilor produselor, sau se vor afisa cu dimensiunea originala?
Nu doresc sa renunt inca la mag actual de aceea intreb daca exista posibilitatea de construi site-ul pe opencart si de a-l testa ,inainte de varianta finala care va fi urcata pe server.Am facut un backup la siteul actual , presupun ca trebuie sa sterg totul de server si dupa aceea sa instalez opencart, dar vreau sa stiu daca se poate sa merg cu cele doua siteuri in paralel?
Nu stiu nimic despre webdesign , sunt dispus sa invat, de aceea as aprecia raspunsuri cat mai detaliate ,

Multumesc,

Newbie

Posts

Joined
Wed Apr 18, 2012 1:52 am

Post by inactiveaccount9912 » Wed Apr 18, 2012 7:47 pm

Depinde ce platforma ai acum. Sunt cateva extensii disponibile(in directorul de extensii) pentru portarea produselor/categoriilor din alte platforme populare in opencart.
Da, imaginile vor fi redimensionate si in opencart. Dar eu vad asta ca un lucru bun, daca ai afisa imaginile la dimensiunea proprie ar arata foarte urat(fiecare cu dimensiuni diferite).
Poti testa opencart pe computerul tau (cu un server amp instalat) sau il poti instala intrun folder pe situl tau actual.

Expert Member

Posts

Joined
Fri May 14, 2010 2:36 am

Post by Nija » Thu Apr 19, 2012 3:38 pm

Eu am cumparat de pe site-ul acesta http://stscript.info un script cu care am migrat pe de OS Commerce pe Open Cart.
Au scripturi pentru migrarea din si in mai multor platforme.

Active Member

Posts

Joined
Sun Oct 31, 2010 5:19 pm
Location - Constanta, Romana

Post by J.J. » Sun Jun 03, 2012 6:06 pm

Hello, am intampinat o problema (nu ma pricep la pagini web and stuff). Mi-am luat domeniu si pe el mi-a fost pus opencart. Baiatul de la hosting a zis ca nu se pricepe si m-a lasat sa ma descurc.
Am facut categorii, am adaugat 2 produse DAR pe pagina principala nu apare nimic, decat sigla si meniul acela de jos cu Termeni si conditii etc.

Daca aveti idee ce nu am facut sau ce altceva trebuia sa fac intre timp, va sunt recunoscatoare.
Va multumesc mult

Newbie

Posts

Joined
Sun Jun 03, 2012 5:59 pm

Post by mariusene » Mon Jun 04, 2012 1:54 pm

1. Apar produsele in pagina de categorie si nu apar in pagina principala?
Atunci probabil ca nu este instalat/configurat modulul "latest" din extensii, care afisaja ultimile produse adaugate si care va fi afisat doar pe paginile selectate: home, category, product, ...
2. Daca produsele nu apar pe nicio pagina, probabil sunt dezactivate (din "admin/catalog/products" tabul "data")
3. Nu uita sa le introduci intro categorie (tabul "links")

Bafta!

Image


New member

Posts

Joined
Fri Jul 08, 2011 2:44 am

Post by ApiCompleX » Sat Jul 21, 2012 5:19 pm

Uploadeaza cele doua foldere din aceasta arhiva in folderul principa Opencart (cel in care sunt si fisierele htaccess.txt si config.php).
Buna ziua! Nu ma descurc cu fraza de mai sus la setarea limbii romane
Am descarcat lb romana pt vers 1531dar nu stiu mai departe cum sa procedez

Newbie

Posts

Joined
Sat Jul 21, 2012 5:14 pm

Post by ApiCompleX » Sat Jul 21, 2012 6:59 pm

Am tot incercat si am reusit pana la urma sa nu mai pot accesa nici una din pagini nici front si nici admin.
Din mail-ul pe care l-am primit cu cele doua link-uri degeaba dau click pe ele, nu apare decat o pagina alba

Newbie

Posts

Joined
Sat Jul 21, 2012 5:14 pm

Post by alfaled » Mon Aug 03, 2015 8:04 pm

Salut,
Am si eu o problema. Am urmat toti pasii pentru a incepe sa lucrez la un nou site. Dar cand incerc sa instalez Opencart nu gasesc sau nu imi apare butonul de "acord cu licenta" iar daca apas "continue" nu se intampla nimic. Am atasat si un print screen.

Cum pot sa merg mai departe?

Multumesc!

Attachments

Untitled.jpg

Untitled.jpg (386.37 KiB) Viewed 10722 times


Newbie

Posts

Joined
Mon Aug 03, 2015 7:51 pm

Post by utzy » Tue Oct 18, 2016 11:46 pm

Salutare.
Am instalat OC 2.3.0.2, adica ultima versiune.
Nu gasesc extensie pentru Romana la varianta asta. Merge ceea ce gasesc in Extensii? Sa incerc?

User avatar
Active Member

Posts

Joined
Fri Nov 25, 2011 5:59 am

Post by utzy » Wed Oct 19, 2016 7:28 pm

Am instalat Romana de la 2.2
Merge, vad ca nu am erori, doar ca in interfata Admin titlurile principalelor functii sunt tot in engleza.

User avatar
Active Member

Posts

Joined
Fri Nov 25, 2011 5:59 am

Post by Cata » Mon Feb 13, 2017 7:49 pm

Dar ca sa foloseasca ssl (si implicit domeniu https) e suficient sa se bifeze optiunea in tabul SERVER, sau mai trebuie facut ceva? La 2.0.2.0 sa spunem. Sau indiferent de versiune, solutia e aceeasi?
Eu am adaugat https si in config.php si admin/config.php, dar apare url-ul fara lacat verde in pagina de creare cont sau login (cu Chrome) sau cu triunghi galben (Mozilla)... Numai interfata de admin apare cu lacat verde. Iar paginile care trebuiesc securizate, pot fi accesate atat cu http, cat si cu https, fara sa redirectioneze http catre https.
Am procedat asa:

// HTTP
define('HTTP_SERVER' am lasat url-ul cu http

// HTTPS
define('HTTPS_SERVER', 'https://www...

Nu e ok? De ce nu e verde?
florinsith wrote:Ce este OpenCart?

Opencart este un program web , o platforma gratuita si opensource pe care puteti creea un magazin online.
Last edited by Cata on Tue Feb 14, 2017 8:24 pm, edited 2 times in total.

New member

Posts

Joined
Fri Jan 10, 2014 12:43 am

Post by inactiveaccount9912 » Tue Feb 14, 2017 5:18 pm

E posibil ca pe pagina sa existe resurse incarcate prin http (imagini, scripturi) si asta sa strice lacatul. Un link?

Expert Member

Posts

Joined
Fri May 14, 2010 2:36 am

Post by Cata » Tue Feb 14, 2017 6:48 pm

Sa, sunt, bannerele de la comparatoarele de preturi.
E vorba de niste cunostiinte mai vechi de ale tale: decovilshop.ro. :)
Si care e solutia in cazul asta?
Daca cumva e relevant, certificatul este unul gratuit, instalat cu Lets Encrypt.

New member

Posts

Joined
Fri Jan 10, 2014 12:43 am
Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 98 guests